Siirry sisältöön

Aasiassa palkat nousevat

Työntekijöiden palkkapotti on kasvanut Aasiassa jopa kansantaloutta nopeammin.

Teksti Matti Koskinen

Länsimaissa on ihmetelty paikoillaan polkevaa palkkakehitystä, mutta Itä-Aasiassa keskimääräinen työntekijä tienaa vuosi vuodelta paremmin. Varsinkin kiinalaisten palkkojen nousu vetää ylös koko globaalia palkkakehitystä.

Kiinan hallitus on nostanut minimipalkkoja joissain kaupungeissa jopa 15 prosenttia vuodessa. Nyt maan talous on hiipumassa ja kansainvälisen työjärjestön ILO:n tilastojen mukaan palkkakehitys hidastuu. Euroopassa ja Yhdysvalloissa palkansaajien reaaliset ansiot eivät ole talouden elpymisestä huolimatta päässeet talouskriisiä edeltäneelle kasvu-uralle.

Aasian kehittyvissä talouksissa palkkojen lähtötilanne on matala ja talouskasvu nopeaa, mikä selittää osaltaan eroja. Mutta monet Aasian maat näyttäisivät uhmaavan kansainvälistä trendiä: niissä työntekijät saavat entistä suuremman osan talouskasvun hedelmistä.

Länsimaissa palkkojen osuus kansantulosta on jo usean vuosikymmenen ajan laskenut tai pysynyt ennallaan, mutta talouslehti Financial Timesin helmikuisen laskelman mukaan muun muassa Kiinassa, Vietnamissa ja Indonesiassa palkat ovat vuoden 2007 jälkeen kasvaneet kansantaloutta nopeammin.

Paikallaan polkevat palkat ovat huolestuttaneet tutkijoita OECD:stä keskuspankkeihin, ja syitä on etsitty esimerkiksi globalisaatiosta ja ammattiliittojen heikentymisestä. Sillä välin kiinalainen tehdastyöläinen on FT:n mukaan saavuttanut jo saman palkkatason kuin kollegansa Kreikassa tai Portugalissa.