2/2013

2/2013

Teema: Aasian iso peli

Maailma houkuttelee

Maailma houkuttelee

Kaksi vuotta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana on suunnannut Timo Soinin mielenkiintoa aiempaa enemmän kansainvälisiin kysymyksiin. Oppositiojohtajalla on edessään vaikea valinta: tehdäkö politiikkaa kotimaassa vai Euroopassa?

Lue Maailma houkuttelee

Kiinan kosiskelu jakaa naapurustoa

Kiinan kosiskelu jakaa naapurustoa

Kiinan liittolaiset ovat harvassa. Aasian jättiläinen vietti 2000-luvun alkupuolella kuherruskuukautta monien Itä- ja Kaakkois-Aasian maiden kanssa. Nyt suhteita luonnehtii pikemminkin epäluulo Kiinan tavoitteita kohtaan.

Lue Kiinan kosiskelu jakaa naapurustoa

Intian on lakattava epäröimästä

Intian on lakattava epäröimästä

Intia tasapainoilee kahden kilpailevan valtakeskuksen välissä: maa laajentaa sotilasyhteistyötään Yhdysvaltain kanssa ja lähentää poliittisia suhteitaan Kiinaan. Intia pysyy kokoaan pienempänä, ellei lakkaa epäröimästä ja ala rakentaa kumppanuuksia entistä itsenäisemmin.

Lue Intian on lakattava epäröimästä

Afganistan ansaitsee paremman kertomuksen

Afganistan ansaitsee paremman kertomuksen

Kansainvälinen sotilasoperaatio päättyy Afganistanissa nykyisessä muodossaan ensi vuoden lopussa. Mitä Afganistanille sen jälkeen tapahtuu?

Lue Afganistan ansaitsee paremman kertomuksen

Analyysi

Myanmarin nuorallatanssi

Myanmar avautuu länteen mutta koettaa pitää suhteensa Kiinan vahvana. Demokratiajohtaja ja kansansuosikki Aung San Suu Kyi joutuu tasapainoilemaan kansalaisten odotusten ja hallituksen vaatimusten välissä.

Lue Myanmarin nuorallatanssi

Kiina vahvistaa jalansijaansa Keski-Aasiassa

Keski-Aasian pienet reunavaltiot Kirgisia ja Tadžikistan tarvitsevat kipeästi investointeja, mutta pelkäävät jäävänsä sivustakatsojiksi, kun Kiina tuo energiaa vauraammista naapurimaista.

Lue Kiina vahvistaa jalansijaansa Keski-Aasiassa

Saksan valta punnitaan syyskuussa

Eurokriisistä huolimatta saksalaiset tukevat sekä yhteisvaluuttaa että kahdeksan vuotta hallinnutta kansleriaan, eikä syyskuisista vaaleista odoteta mullistuksia. Toisaalta pienetkin muutokset saattavat horjuttaa nykyistä valtatasapainoa.

Lue Saksan valta punnitaan syyskuussa

Eurooppa lämpenee liuskekaasulle

Liuskekaasu myllertää globaaleja energiavirtoja. Myös EU:lla saattaa olla mahdollisuus parantaa liuskekaasubuumin avulla omavaraisuuttaan ja kilpailukykyään, määrätietoisesta ilmastopolitiikasta tinkimättä.

Lue Eurooppa lämpenee liuskekaasulle

Venäjän uusvanha ulkopolitiikka

Uusi ulkopoliittinen konsepti jatkaa Venäjän 2000-luvulla vakiintunutta linjaa. Maa tekee kansainvälistä yhteistyötä valikoivasti eikä ole halukas omaksumaan länsimaista demokratiakäsitystä.

Lue Venäjän uusvanha ulkopolitiikka

Köyhyydestä pakkotyöhön

Moni etiopialaisnainen raataa Lähi-idässä kotiapulaisena kuin orja. Pakkotyön lopettaminen edellyttäisi arabimailta työlakien uudistamista. Se kutistaisi miljardibisnestä, josta liian moni hyötyy.

Lue Köyhyydestä pakkotyöhön

Tuaregien kapina

Pohjois-Malissa on edelleen aseistautuneita salafistijoukkoja, mutta maa ei ole vielä toinen Afganistan, kuten usein väitetään. Konfliktin juuret ovat erilaiset, ja Malissa tulisi välttää terrorisminvastaisen sodan retoriikkaa ja menetelmiä.

Lue Tuaregien kapina