2/2014

2/2014

Teema: Venäjä-Länsi 1-0

Venäjä elää menneisyydessä

Venäjä elää menneisyydessä

Eurooppalaisia pidetään Venäjällä Yhdysvaltojen marionetteina, sanoo Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Vladimir Gelman. Osa venäläisistä olisi valmis sotaan länsimaita vastaan, kunhan hinta ei nousisi liian korkeaksi.

Lue Venäjä elää menneisyydessä

Puolustajasta pelinrakentajaksi

Puolustajasta pelinrakentajaksi

Suomi on ollut maailmanpolitiikassa aloitteellinen ennen kaikkea silloin, kun se on pyrkinyt torjumaan Venäjän painostusta.

Lue Puolustajasta pelinrakentajaksi

Vaiennettu vahtikoira

Vaiennettu vahtikoira

Kreml on käynyt kovin ottein riippumattoman venäläismedian kimppuun parin vuoden takaisen mielenosoitustalven jälkeen. Politiikassa on kaikuja Neuvostoliiton ajasta, jolloin mielipiteensä uskalsi ilmaista avoimesti vain yksityiskodeissa keittiönpöydän ympärillä.

Lue Vaiennettu vahtikoira

Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

EU:lle luotiin kymmenen vuotta sitten valmius nopeaan kriisinhallintaan, mutta taisteluosastoja ei ole lähetetty maailmalle vielä kertaakaan. Osastojen kokoonpano ja rahoitus suunniteltiin alun alkaen väärin.

Lue Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

Talous pakenee laskijaansa

Talous pakenee laskijaansa

Bruttokansantuote on entistä hankalampi laskea, kun talous monimutkaistuu. Jo nyt paljon taloudellista arvoa jää mittarin ulottumattomiin.

Lue Talous pakenee laskijaansa

Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Ääriliberaali talousmalli on jäämässä taakse. Maaliskuussa aloittanut uusi hallitus korotti ensi töikseen lapsilisät yli kaksinkertaisiksi.

Lue Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Analyysi

Suomi karsii edustustojaan

Suomen suurlähetystöverkoston painopiste on siirtynyt kaukomailta piirun verran Eurooppaan.

Lue Suomi karsii edustustojaan

Vaikuttavin viisikko

Olli Rehn ja Martti Ahtisaari saivat ylivoimaisesti eniten ääniä Ulkopolitiikka-lehden kyselyssä Suomen merkittävimmistä vaikuttajista maailmalla. Kymmenen kärkeen nousi vain kaksi nimeä politiikan ulkopuolelta.

Lue Vaikuttavin viisikko

Kiistaa kirkoista

Maailmanpolitiikan kiistat heijastuvat Unescon maailmanperintökomitean työhön. Komitea ohittaa valinnoissaan toistuvasti asiantuntijajärjestöjen suositukset.

Lue Kiistaa kirkoista

Suomen verkkainen startti

Team Finland -ohjelma yrittää tarttua vaikeaan tehtävään: miten muuttaa Suomen hyvä maine vientieuroiksi ja vaikutusvallaksi.

Lue Suomen verkkainen startti

Katalonia haikailee itsenäiseksi

Syyskuussa tulee kuluneeksi 300 vuotta Katalonian liittämisestä osaksi Espanjan valtiota. Se saisi monien katalaanien mielestä riittää.

Lue Katalonia haikailee itsenäiseksi

Sveitsi käänsi selkänsä

Vapaa liikkuminen Euroopan sisällä on ollut yhdentymisen tärkeimpiä periaatteita. Komissio on vähitellen taipunut EU-maiden vaatimuksiin tilapäisistä rajatarkastuksista.

Lue Sveitsi käänsi selkänsä