Siirry sisältöön

Kaiken takana on Koch

Teksti Jenni Heikka

Jane Mayer: Dark Money. The Hidden History of the Billionaires behind the Rise of the Radical Right. Doubleday 2016, 449 s.

Jane Mayer: Dark Money. The Hidden History of the Billionaires behind the Rise of the Radical Right. Doubleday 2016, 449 s.

Presidentti Barack Obaman virkaanastujaispäivänä vuonna 2009 joukko varakkaita yhdysvaltalaisia konservatiiveja tapasi toisiaan. Tarkoitus oli sopia, miten säilyttää George W. Bushin kaudella saavutetut edut muuttumattomina, siis syrjäyttää Obama.

Tapaamisen järjestivät superrikkaat veljekset Charles ja Daniel Koch, jotka ovat perineet omaisuutensa isältään, öljynjalostuksella rikastuneelta Fred Kochilta. 1930-luvun pyörteissä Fred Koch pystytti teollisuusimperiuminsa perustan rakentamalla öljynjalostamoja Stalinin Neuvostoliitossa ja Hitlerin Saksassa. Nyt Koch Industries on monikansallinen yritys, johon kuuluu muun muassa Georgia-Pacific, yksi maailman suurimmista metsäteollisuusyrityksistä. Veljesten omaisuuden arvoksi on arvioitu sata miljardia dollaria.

Toimittaja Jane Mayerin teos keskittyy Kochin veljesten vaikutusvaltaiseen verkostoon, joka koostuu noin 400 varakkaasta konservatiivista. Sadoilla haastatteluilla Meyer onnistuu hahmottelemaan rakenteen, jonka avulla Kochit operoivat. Teos kertoo Yhdysvaltojen superrikkaan yhden prosentin ajatusmaailmasta ja maan demokratian tilasta.

Kochin veljekset ovat vaikuttaneet Yhdysvaltojen politiikkaan 1970-luvulta lähtien rahoittamalla konservatiivisia ehdokkaita, säätiöitä, ajatushautomoita ja tutkimuksia. Veljesten ajatusmaailmaa on kutsuttu jopa »anarkistiseksi totalitarismiksi». Käytännössä Kochit vastustavat kaikkea valtion sääntelyä ympäristölainsäädännöstä lapsityön kieltämiseen.

Kocheilla on ollut suoraa vaikutusvaltaa kongressiin. Vuonna 2013 Meyer raportoi sitoumuksesta, jonka allekirjoitti 156 kongressin 535 jäsenestä. Allekirjoittaneet konservatiivit sitoutuivat äänestämään ilmastonmuutoslainsäädäntöä vastaan, jos se ei sisältäisi ilmastonmuutoksen torjunnan kustannuksia vastaavaa määrää verohelpotuksia. Samaan aikaan Kochien rahoittamat ajatushautomot tuottivat valtavia määriä ilmastonmuutoksen kyseenalaistavaa materiaalia.

Kochien yritykset osallistua politiikkaan ehdokkaina ovat kuitenkin epäonnistuneet. Vuoden 1980 vaaleissa David Koch oli libertaaripuolueen varapresidenttiehdokkaana. Vaalien murskatappiosta pettyneenä Koch on sittemmin pysytellyt kulisseissa, ja vuonna 2012 Kochien vaikutustyössä alkoi uusi vaihe. Nykyään he rahoittavat yhä enemmän hyväntekeväisyyttä ja puhuvat ajatusmaailmansa hyödyistä suurelle yleisölle.

Dark Money on Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi ajankohtainen teos. Meyer näyttää, miten demokratiaa muokataan isolla rahalla yhä enemmän kohti harvojen valtaa. Nyt yhdysvaltalaisten tyytymättömyys näkyy vaaleissa, joissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi on nousemassa kiinteistömoguli ja tosi tv-tähti Donald Trump. Hän tulee Kochien verkoston ulkopuolelta ja on markkinoinut itseään ehdokkaana, jonka ei tarvitse kerjätä varoja muilta. Hän kutsui republikaanikilpakumppaneitaan taannoin sätkynukeiksi. Trumpin menestys on silti paradoksaalisesti rohkaiseva merkki: se osoittaa, että edes miljardööreille vaalien ostaminen ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.