Skip to main content

Viisi mallia Britannialle

Britannian ja EU:n tuleva sopimus saattaa ottaa mallia jostakin unionin monista kauppapoliittisista suhteista.

Teksti Emmi Skytén

Britannia haluaa pysyä EU:n sisämarkkinoilla, mutta ilman työvoiman vapaata liikkuvuutta. Vaihtoehdot tällaiseen ratkaisuun ovat vähissä, sillä muut EU-maat pitävät yhtälöä suorastaan mahdottomana.

Pääministeri Theresa May on edeltäjänsä David Cameronin tapaan sulkenut pois niin sanotun Norjan mallin eli kuulumisen Euroopan talousalueeseen ETA:aan. Kyse on vallasta, koska Britannia ei voisi vaikuttaa EU:n sisämarkkinoihin.

Turkin mallikaan ei tule kysymykseen, koska tulliliitossa olevat maat eivät voi solmia vapaakauppasopimuksia muiden maiden kanssa.

Eurooppatutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta sanoo, että tällä hetkellä Britannia puntaroi Kanadan ja Ukrainan mallin välillä. Edellinen on perinteinen vapaakauppasopimus ja jälkimmäinen avaa  pääsyn EU:n sisämarkkinoille ilman ihmisten vapaata liikkuvuutta.

«Britit ovat kyllä aika pihalla. Heillä on niin optimistinen käsitys siitä, mitä he voivat näissä neuvotteluissa saada.«

Vapaakauppasopimukset ovat aina suppeampia kuin sisämarkkinat, joille pääsy vaatii EU-lainsäädännön noudattamista.

Taloustieteen professori Gianmarco Ottaviano London School of Economicsista veikkaa, että erosta tulee niin sanottu kova Brexit. Se tarkoittaa, että Britannia jää sisämarkkinoiden ja tulliliiton ulkopuolelle. Tällöin Britannia joutuisi käymään kauppaa EU:n kanssa niin kuin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

“Näyttää siltä, että (poliittisesti ja taloudellisesti) avoimemman sopimuksen solmimiselle ei ole aikaa ennen neuvottelujen määräaikaa. Kesäkuun ennenaikaisten vaalien julistaminen viittaa siihen, että May haluaa tuen kovalle Brexitille.”

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.