3/2013

3/2013

Teema: Suomen tulevaisuus

Lähi-idän pauloissa

Lähi-idän pauloissa

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen on päätynyt urallaan toistuvasti sotatoimialueille, mutta matkan varrella hänen pasifisminsa on vain vahvistunut.

Lue Lähi-idän pauloissa

Suomen uusi nousu

Suomen uusi nousu

Jos haluamme menestyä tulevaisuuden globaalissa kilvassa, koko talouden järjestys on ajateltava uudelleen. Toimialoista viis!

Lue Suomen uusi nousu

Suomi jakautuu voittajiin ja häviäjiin

Suomi jakautuu voittajiin ja häviäjiin

Tiedolliset ja sivistykselliset erot muodostavat uuden jakolinjan menestyvien ja putoajien väliin, ennustavat Ulkopolitiikka-lehden paneelin nuoret vaikuttajat. Kansainvälisessä politiikassa verkkoyhteyksien rajoittaminen voi kylvää uusien konfliktien siemeniä.

Lue Suomi jakautuu voittajiin ja häviäjiin

Suomi haluaa Keski-Aasiaan

Nouseva Keski-Aasia kiinnostaa kauppakumppanina Suomea. Alueen maiden ihmisoikeustilanne ja demokratiakehitys ovat kuitenkin hälyttävän huonolla tolalla.

Lue Suomi haluaa Keski-Aasiaan

Analyysi

Länsi purkaa kaupan esteitä

EU:n ja Yhdysvaltojen tavoittelema kauppa- ja investointikumppanuus on nostanut vapaakaupan parrasvaloihin. Lännen kauppaneuvotteluista voi syntyä yhteisiä normeja, joita muut maat seuraavat.

Lue Länsi purkaa kaupan esteitä

Menneisyyden varjot

Serbia on onnistunut purkamaan EU-jäsenyysneuvotteluiden suurimmat esteet, mutta nationalismi, rikollisuus ja epäluulo länttä kohtaan ovat juurtuneet syvälle.

Lue Menneisyyden varjot

Norja hakee energiaa yhä pohjoisempaa

Öljyteollisuuden uusimmat porauslisenssit ovat Barentsinmerellä lähes Huippuvuorten tasalla. Ympäristöarvot jäävät Norjan politiikassa toistuvasti toiseksi.

Lue Norja hakee energiaa yhä pohjoisempaa

Puhtaan sodan illuusio

Miehittämättömistä lennokeista on tulossa yhä suositumpi sodankäynnin väline, ja lennokit ovat kaikkien valtioiden saatavilla. Iskut voivat kuitenkin rikkoa sodankäynnin sääntöjä.

Lue Puhtaan sodan illuusio

Saudit eivät pelkää enää

Saudi-Arabiassa viriää yhteiskunnallista liikehdintää, jossa aloite on rohkeilla kansalaisvaikuttajilla. He vaativat työpaikkoja, parempia asuinoloja ja poliittisia oikeuksia kasvavalle väestölle.

Lue Saudit eivät pelkää enää