3/2015

3/2015

Teema: Uusi järjestys

Merikasarmin iloinen isäntä

Merikasarmin iloinen isäntä

Timo Soinin mukaan Suomen tulee panostaa epävarmassa maailmassa sääntöjen noudattamiseen ja olla kansainvälisesti aktiivinen. Venäjän kanssa tarvitaan dialogia, mutta myös Nato-ovi on pidettävä auki.

Lue Merikasarmin iloinen isäntä

Itseään etsimässä

Itseään etsimässä

Onko länsi menettänyt arvonsa, jos demokratia ei turvaa taloutta eikä kasvu demokratiaa?

Lue Itseään etsimässä

Suuren sopimuksen edellytykset

Suuren sopimuksen edellytykset

Venäjän paikka Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa jäi ratkaisematta kylmän sodan jälkeen. Miten uudesta turvallisuusjärjestyksestä voitaisiin sopia?

Lue Suuren sopimuksen edellytykset

Haaveissa uraani ja itsenäisyys

Haaveissa uraani ja itsenäisyys

Maailman suurin saari on suunnitellut tulevaisuuttaan kaivosteollisuuden varaan, mutta arvioissa on oltu ylioptimistisia. Lähiaikoina avattava Grönlannin ainoa kaivos työllistää alle sata henkeä.

Lue Haaveissa uraani ja itsenäisyys

Analyysi

Yhteistyöstä on pidettävä kiinni

EU:n olisi pitänyt kuunnella Venäjää tarkemmin ennen Ukrainan kriisiä. Ulkoministeri Sergei Lavrov esitti vuonna 2013, että Venäjä oli eu:n itäisen kumppanuuden käynnistyessä halunnut osallistua kumppanuuteen tarkkailijana. eu-ulkoministerit eivät reagoineet.

Lue Yhteistyöstä on pidettävä kiinni

Seitsenkymppisen näytönpaikka

Tasavuosia täyttävän maailmanjärjestön pitää uudistua, jos se aikoo vastata nykyajan tarpeisiin. Vallanjako on ikuisuuskysymys, mutta yk:n haasteet eivät lopu siihen.

Lue Seitsenkymppisen näytönpaikka

Rauhoittaako ydinsopu Lähi-itää?

Sopimus ydinohjelmasta parantaa Lähi-idän alueellista turvallisuutta mutta kasvattaa Iranin suhteellista valtaa. Israel ja Saudi-Arabia pitävät sitä ydinaseiden leviämistä suurempana uhkana.

Lue Rauhoittaako ydinsopu Lähi-itää?

Omin eväin maailmanvallaksi

Idän suurvalta haluaa yhtä aikaa toimia maailman moraalisena johtajana ja pitää kiinni keskeisistä intresseistään. Se esiintyy vallitsevan maailmanjärjestyksen haastajana, mutta tekee niin sisäpoliittisista syistä.

Lue Omin eväin maailmanvallaksi

Koittaa pitkä yö

Talous sukeltaa hitaasti mutta vääjäämättä syvään kriisiin, arvioi tutkija Natalja Zubarevitš. Hänen mukaansa Venäjän talousongelmien varsinaiset syyt ovat muualla kuin Ukrainan sodassa tai öljyn hinnassa.

Lue Koittaa pitkä yö

Laillinen siirtolaisuus kannattaa

Eurooppa kinastelee siitä, mitä tehdä Välimerellä kuoleville siirtolaisille. Samaan aikaan mantereen väki vanhenee, ja työvoimapula uhkaa. Entä jos rajat avattaisiin?

Lue Laillinen siirtolaisuus kannattaa