Siirry sisältöön

Nojatuolimatka Kolumbiaan: kokaa, köyhyyttä ja herkkä rauhanprosessi

Teksti Matti Koskinen & anna-kaisa hiltunen

Suomalaisdokumentti Kolumbian rauhanprosessista on saanut runsaasti kiitoksia kansainvälisillä festivaaleilla. Kuva: Filmimaa

Suomalaisdokumentti Kolumbian rauhanprosessista on saanut runsaasti kiitoksia kansainvälisillä festivaaleilla. Kuva: Filmimaa

Jäähyväiset aseille

Suomalaiset dokumentaristit Jenni Kivistö ja Jussi Rastas seurasivat vuonna 2017 marxistisen Farc-sissiryhmän aseistariisuntaa lähietäisyydeltä. Kolumbian hallituksen ja Farcin välinen yli 50-vuotinen konflikti päättyi vuonna 2016, ja aseista luopuvien sissien kokoontumisleirillä vallitsi varovainen toiveikkuus. Oli aika vaihtaa kiväärit poliittiseen taisteluun. Tunnelmallinen ja upeasti kuvattu dokumentti maalaa hauraasta rauhanprosessista melankolisen kuvan. Kolumbian luokkayhteiskunnassa valta on harvoilla, politiikka on rumaa peliä eikä puolen vuosisadan väkivaltaisuuksia noin vain unohdeta.
→ Colombia in My Arms (2020), Yle Areena.

Koka tai köyhyys

»Jos tulen toimeen ilman kokaa, olen valmis repimään pensaat maasta irti», sanoo kolumbialainen maanviljelijä toimittaja-tietokirjailija Anni Valtosen kirjassa Elämäni Kolumbia. Valtonen avaa lukijalle Kolumbian historiaa ja nykyisyyttä tavallisten kolumbialaisten ja toisaalta kahden kulttuurin välissä elävän suomalaisen silmin. Valtosen elämä on kietoutunut Kolumbiaan avioliiton ja lasten sekä maassa asuttujen vuosien ansiosta. Kolumbian konfliktin kaikki osapuolet rahoittivat toimiaan kokalla, ja vuonna 2016 solmitun rauhan jälkeen kokapensaan viljelyä on korvattu muilla kasveilla. Pienviljelijälle rauha ei tuonut helppoja ratkaisuja: valittavaksi jäi koka tai vielä syvempi köyhyys.
→ Anni Valtonen: Elämäni Kolumbia. Like 2020, 191 s.

Alkuperäiskansa huumekaupoilla

Kolumbian huumebisneksistä on tehty lukemattomia elokuvia ja tv-sarjoja, mutta Ciro Guerran ja Cristina Callegon ohjaus Birds of Passage (Pájaros de verano) lähestyy aihetta uudesta kulmasta. Tarinan keskiössä on wayu-intiaaniperhe, joka vaurastuu myymällä marijuanaa amerikkalaisille 1970-luvulla. Se johtaa törmäyskurssille yhteisön ja ikiaikaisten perinteiden kanssa. Mukana ovat kaikki gangsteridraaman elementit, yrittäjyydestä ahneuteen ja yltyvään väkivaltaan, mutta kuvattuna lähes etnografisella linssillä. Karu rikostarina pääsi Barack Obaman vuoden 2019 suosikkifilmien listalle.
→ Birds of Passage (2018), Elisa Viihde -vuokraamo