Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Grafiikka

Euroopan aseteollisuus on jäänyt jälkeen

Maailman suurimmat aseteollisuuden firmat ovat Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 6.9.2023
Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjä testasi Boeingin ja Saabin yhteistyönä valmistamaa hävittäjää. Kuva: Adam Bowles/DVIDS

 

Sota Ukrainassa on pakottanut eurooppalaiset lisäämään omaa asetuotantoaan. Yhdysvaltoihin ja Kiinaan verrattuna Euroopan maat eivät ole sijoittaneet puolustukseen yhtä hanakasti.

Euroopan osuus maailman asemarkkinoista laski huomattavasti jo vuosien 1996 ja 2005 välillä. Vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena tuotekehitys ja investoinnit vähenivät entisestään. Käänne tapahtui Venäjän vallattua Krimin: EU:ssa ryhdyttiin laatimaan erilaisia kehittämissuunnitelmia investointikohteista ja yhteistyön mahdollisuuksista.

Nykyisistä EU-maista Ranskassa tuotetaan eniten aseita. Tuotekehitys on kuitenkin pirstaloitumassa, ja puolustusalan toimijat tekevät yhä enemmän yhteistyötä myös siviilipuolen toimijoiden kanssa. Kaikkiaan eurooppalaisyrityksillä menee joka tapauksessa vuosia sopeutua kasvaneisiin tuotantomääriin.

Maailman viisi suurinta aseteollisuusyritystä ovat Yhdysvalloissa. Siprin kokoaman sadan suurimman yrityksen listan kärkipäähän sijoittuu 40 amerikkalaisfirmaa, joiden yhteenlaskettu aseiden myynti oli toissa vuonna 299 miljardia dollaria.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa