4/2011

4/2011

Teema: Uusi Eurooppa

Siirtolaismyyttien murskaaja

Siirtolaismyyttien murskaaja

Vievätkö siirtolaiset vastaanottajamaittensa kansalaisten työt, vai hyödyttävätkö muuttajat taloudellisesti itseään ja muita? Päätä itse, mutta perusta päätöksesi faktoihin, rohkaisee Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön pääjohtaja William Lacy Swing.

Lue Siirtolaismyyttien murskaaja

Euroopan neljä tulevaisuutta

Euroopan neljä tulevaisuutta

Euroopan unionia ravisteleva kriisi voi johtaa maanosan syvempään poliittiseen yhdentymiseen – aina liittovaltioksi saakka. Yhtä hyvin se voi johtaa euroalueen tai koko unionin hajoamiseen. Mitä näistä vaihtoehdoista seuraisi? Ulkopolitiikka-lehti esittelee neljä erilaista tulevaisuudenkuvaa.

Lue Euroopan neljä tulevaisuutta

Erä ulkopoliittista presidenttipeliä

Erä ulkopoliittista presidenttipeliä

Vaikka Suomen tasavallan presidentin valtaoikeuksia on karsittu, presidentti johtaa valtakunnan ulkopolitiikkaa ”yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. UP-lehti kysyi presidenttiehdokkailta näkemyksiä ulkopolitiikan tärkeimpiin kysymyksiin.

Lue Erä ulkopoliittista presidenttipeliä

Analyysi

Syyrialla on edessään pitkä kamppailu

Syyrian sisäiset jakolinjat ovat vahvistuneet Ranskan siirtomaa-ajasta lähtien. Niiden keskellä oppositio yrittää nyt koota rivejään.

Lue Syyrialla on edessään pitkä kamppailu

Välimeren euromaat ajelehtivat

Rahan kulttuuri on erilainen Etelä- ja Pohjois-Euroopassa. Välimeren suuret euromaat Ranska, Italia ja Espanja voivat muuttaa toimintatapojaan, mutta tähän tarvitaan myös euroalueen yhteistä talouspolitiikkaa.

Lue Välimeren euromaat ajelehtivat

Putinismin kaikuja Ranskassa

Yliviritetystä presidentinvallasta on tullut ongelma Ranskan demokratialle.

Lue Putinismin kaikuja Ranskassa

Berlusconin karu perintö

Italiaa 17 vuotta hallinneen Silvio Berlusconin eroaminen vei italialaisilta alibin. Vararikon partaalla kamppaileva valtio yrittää nousta jaloilleen virkamiesten vetämänä ja kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa.

Lue Berlusconin karu perintö

Ulkopolitiikan paluu

Maailmanjärjestyksen muutos ja EU:n kriisi lisäävät ulkopolitiikan tarvetta. Tämä voi paradoksaalisesti lisätä painetta palauttaa presidentti Suomen ulkopoliittisen päätöksenteon keskiöön, kirjoittaa professori Hiski Haukkala.

Lue Ulkopolitiikan paluu