Siirry sisältöön

100 vuotta sitten: Fasistit nousivat valtaan Italiassa

Vuonna 1922. Mussolinin mielestä Suomen eduskunnassa oli liikaa kommunisteja.

Teksti Juha Mäkinen

Benito Mussolini (keskellä) mustapaitojensa ympäröimänä Roomassa 1922. Kuva:  Wikimedia commons

Benito Mussolini (keskellä) mustapaitojensa ympäröimänä Roomassa 1922. Kuva: Wikimedia commons

 

Syksyllä 1922 Italiassa puhalsivat uudet tuulet. Benito Mussolinin johtamat fasistit marssivat lokakuun lopulla Roomaan ja uhkasivat kaapata vallan. Kuningas Viktor Emanuel III pyysi Mussolinia muodostamaan uuden hallituksen. Tästä alkoi Mussolinin lähes 20 vuotta jatkunut valtakausi.

Suomen Rooman-suurlähettiläs Herman Gummerus raportoi tapahtumista aktiivisesti Suomeen. Gummerus pääsi myös tapaamaan Mussolinin henkilökohtaisesti alle kaksi viikkoa tämän valtaannousun jälkeen.

Rooma: »Vaikka fascisteilla siis ei ole varsinaista enemmistöä [hallituksessa], on selvää, että Mussolinin tahto on määräävä sen politiikan. Hänen vaikein tehtävänsä on oleva itse fascistien aseistettujen joukkojen kurissa pitäminen ja niitten palauttaminen lainkuuliaisuuteen. Johdon kunniaksi voipi sanoa, että ’Rooman retki’ saatiin päättymään ilman pahempia selkkauksia.»
Herman Gummerus, 2. marraskuuta 1922

»Täytyy tunnustaa, että Mussolinin hallitus tähän asti on onnistunut mainiosti sisällisen järjestyksen palauttamisessa. ­Fascistijoukkojen demobilisoi­minen on käynyt nopeasti ja fascistien väkivaltaisuudet vastustajiaan vastaan vähitellen loppuvat. Mussolini onkin antanut prefekteille ankaran käskyn ylläpitää järjestystä. Tosin tämä järjestys ei merkitse muuta kuin fascistien tahdon ehdotonta tottelemista. Kansalaisoikeudet ovat toistaiseksi lakkautetut. Sosialistisia lehtiä estetään ilmestymästä, ja ne porvarilliset lehdet, jotka tohtivat kritiseerata uuden hallituksen ja fascistien toimintaa, tekevät sen suurella varovaisuudella.»
Herman Gummerus, 9. marraskuuta 1922

»Fascistien johtaja ja Italian todellinen diktaattori otti minut ensin ehkä vähäsen välinpitämättömästi vastaan, jatkaen erään aletun kirjeen kirjoittamista. Mutta kun rupesin kertomaan Suomen suojeluskunnista, tuli hän tarkkaavaiseksi ja teki nopeasti yhden kysymyksen toisensa perästä. [- -] Kuultuaan, että meidän eduskunnassamme on 27 kommunistia, hän hymyillen huomautti, että se on liian monta, Italian eduskunnassa kun ei ole kuin 15.»
Herman Gummerus, 10. marraskuuta 1922

Sarjassa seurataan Suomen ulkomaanedustustojen raportointia sadan vuoden takaisista tapahtumista.