Siirry sisältöön

Sateenkaarisotilaita ja muutosvastarintaa – Ukraina on arvojen ristivedossa

Sateenkaarisotilaita ja muutosvastarintaa – Ukraina on arvojen ristivedossa

Ukrainan armeijassa näkyvästi taistelevat sateenkaarisotilaat ovat Venäjän propagandakoneistolle bensaa liekkeihin. Samalla he ovat Ukrainalle mahdollisuus lunastaa paikkansa eurooppalaisessa tasa-arvopolitiikassa.

Teksti John Kaye

Kuvat Kharkiv Pride

Syyskuussa 2023 Ukrainan Harkovassa järjestettiin näyttävä tempaus. Venäjän hyökkäyssodan aikana raskaasti pommitetun kaupungin pääkatujen varrelle pystytettiin kartongista leikattuja siluetteja, jotka Kharkiv Pride -järjestön vapaaehtoiset olivat maalanneet Ukrainan ja sateenkaaren väreissä.

Värikkäät siluetit symboloivat niitä yhteisön jäseniä, jotka eivät rintamalta päässeet viettämään Harkovan ­Pride-viikkoa. Jokaisessa oli käsin kirjoitettu viesti.

»Erilaiset ja yhdenvertaiset.»
»Ei rauhaa ilman oikeutta Ukrainalle.»
»Homofobia on Venäjä.»

Noin 40 kilometrin päässä Venäjän rajalta harkovalaiset tietävät hyvin, että naapureita ei voi valita. Etäisyyttä sortajaan voi silti ottaa muilla tavoin.

Presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän hyökkäyssodan yhtenä päämääränä on Ukrainan »denatsifikaatio». Sota­retoriikkaan mahtuu myös muita viholliskuvia satanisteista narkomaaneihin ja lhbt-­ihmisiin eli sukupuoli- ja seksuaali­vähemmistöihin.

Retoriikka on korostanut ukrainalaisille, että Moskovan »perinteiset arvot» ovat paljon muutakin kuin sosiaalipolitiikkaa. Venäjän hyökkäyssodassa intiimi on geopoliittista.

 

Propagandalla homoseksuaalisuuden ja fasismin liitosta on pitkät perinteet Venäjällä.

Neuvostoliitto päätti palauttaa miesten välisen homoseksuaalisuuden rangaistavaksi vuonna 1933. Pian lain voimaan astumisen jälkeen kirjailija ja aktivisti Maksim Gorki kirjoitti »tuhotkaa homoseksuaalit ja fasismi katoaa».

Nykyään Venäjän informaatiosota tähtää Ukrainan toimijuuden kieltämiseen. Maata kuvaillaan lännen vasalliksi, joka on kääntänyt selkänsä veljeskansoille ja sokeasti omaksunut absurdeja ja tuhoisia arvoja.

Neuvostoliiton ajoilta tuttua tarinaa pahuuteen johtavasta moraalin rappiosta sovelletaan yhä. Ulkoisten toimijoiden kasvava vaikutusvalta Venäjän naapurustossa pakottaa Kremlin ottamaan vapauttajan roolin.

Propagandassa piirretään selkeitä seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviä geopoliittisia jakolinjoja. Kremlin kertomuksessa Venäjä johtaa vastarintaa »hegemonista» ja »uuskolonialistista» länttä vastaan puolustaessaan perinteisiä hengellismoraalisia arvoja. Sanoma on levinnyt maan naapurustossa vaihtelevalla menestyksellä.

Propagandassa piirretään selkeitä seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviä geopoliittisia jakolinjoja.

Vastakaikua tai ei, Kreml jatkaa vähemmistöjen vastustamista. Groningenin yliopiston apulaisprofessori Elizaveta Gaufman on tutkinut Venäjän levittämiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyviä viholliskuvia. Niissä korostuu turvallistettu tai ei-turvallistettu feminiinisyys, millä tarkoitetaan yksilön asemaa muiden silmin.

Turvallistettu lhbt-vihollinen voi olla uhkaava ja vaarallinen vaikkapa lapsille, ei-turvallistettu on usein häpeällinen ja pilkan kohteena. Jälkimmäistä viholliskuvaa on hyödynnetty, kun Ukrainan toimijuutta kyseenalaistetaan.

 

Ukrainan sateenkaarisotilaat ovat alkaneet saada kansainvälistä huomiota aktiivisten sosiaalisen median kanaviensa kautta. Venäjän propagandisteille heistä on tullut jonkinlainen fiksaatio, merkki pyhän sotilaallisen maskuliinisuuden täydellisestä rappiosta.

Keskusteluohjelmassa 60 Minut juontaja Olga Skabeeva käyttää alatyylistä kieltä ja pilkkaa Ukrainan sotilaiden identiteettiä, maneereja ja jopa lhbt-ryhmän tunnusta, jossa myyttinen yksisarvinen kuvaa sotilaiden näkymättömyyttä puolustusvoimien sisällä. Venäläissanomalehti Izvestia lisäsi samaa aihetta käsittelevään reportaasiinsa pätkän nuoresta koomikosta Volodymyr Zelenskyistä tanssimassa korkokengillä parodiasketsissä.

Propagandassa Kremlin salaliittoteorioista tehdään itseään toteuttavia ennustuksia. Marraskuussa 2022 Venäjällä uutisoitiin miehitetystä Melitopolin kaupungista löydetystä kirkosta, jota väitettiin perättömästi miljardööriaktivisti George Sorosin rahoittamaksi. Hulppeassa rakennuksessa oli muka varastoitu Naton aseita ja järjestetty amerikkalaislahkojen kokouksia sekä lhbt-indoktrinaatiota lapsille.

 

Kiovan kansainvälisen sosiologian instituutin kyselytutkimuksen mukaan Ukrainassa asenteet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat muuttumassa myönteisemmiksi. Etenkin esitys rekisteröidyistä parisuhteista on entistä suositumpi. Vuonna 2023 sitä kannatti 28 prosenttia väestöstä, kun vielä edellisvuonna vastaava luku oli alle 24 prosenttia.

Leuvenin katolisen yliopiston ukrainalaistutkija Maryna Ševtsova katsoo, että suopea suhtautuminen lhbt-yhteisöön heijastelee ukrainalaisten tahtoa lähentyä Eurooppaa ja torjua »venäläisen maailman» arvoja. Myöskään lhbt-yhteisön tuki Ukrainan maanpuolustukselle ei ole jäänyt kansalaisilta huomaamatta.

Ukrainalaisen Holos-puolueen kansanedustaja Inna Sovsun jätti lakiesityksen samaa sukupuolta olevien parien suhteen rekisteröimisestä keväällä 2023. Erityisesti huoli sotilaiden samaa sukupuolta olevien puolisoiden oikeuksista on patistanut päivittämään lakia jo sodan aikana.

Kaikki eivät ole muutoksesta innoissaan. Harkovan Pride-tempauksen silueteista osa revittiin alas jo samana päivänä ja kourallinen vastamielenosoittajia yliviivasi kulkueen iskulauseita mustilla tusseilla.

Lhbt-yhteisön viesti on yksinkertainen – olemme yhdenvertaisia sodan keskellä, olkaamme yhdenvertaisia myös lain edessä. Historiallisen askeleen ottaminen puolustussodan aikana korostaisi entisestään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvien arvokysymysten geopoliittista merkitystä.  

Kirjoittaja on Venäjän-tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa.

 

Lue myös UP 4/2023 teeman avausjuttu:
Sukupuoliasioista tuli yksinvaltiaille pakkomielle – antigender-liikkeet verkostoituvat joka suunnalla