Harva venäläinen elokuva on saanut viime aikoina yhtä paljon kansainvälistä huomiota kuin Andrei Zvjagintsevin viime vuonna julkaistu Leviathan.
Kriitikoiden ylistämä elokuva on jo niittänyt palkintoja maailmalla. Se voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla ja parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Kultaisen maapallon.
Leviathan sijoittuu pieneen kylään jonnekin Barentsinmeren rannikolle. Viinaanmenevä automekaanikko Kolja (AlekseiSerebrjakov) ja paikallinen pormestari (Roman Madjanov) ajautuvat napit vastakkain, kun pormestari suunnittelee purkavansa Koljan rapistuvan sukutalon bisnessuunnitelmiensa tieltä.
Kolja pyytää avukseen vanhan toverinsa, lakimiehen Moskovasta. Oikeustaistelussa katsojalle avautuvat venäläisen yhteiskunnan mädät kerrokset.
Korruptio on osa arkipäivää, eivätkä yksilöt kykene vastustamaan koneistoa, joka ulottuu paikallisvirkamiehistä korkealle ortodoksisen kirkon hierarkiassa. Kirkasotsaiselle lakimiehelle näytetään maan tapa, jossa erimielisyydet ratkaistaan joko rahalla tai väkivallalla. Yhteiskuntakritiikki on koko ajan läsnä, vaikka tarina liikkuukin paikallistasolla.
Eräässä kohtauksessa Kolja ystävineen käyttää ammuskelumaaleina Venäjän johtajien kuvia Leninistä Gorbatšoviin. Liian aikaista nykyiselle presidentille, miehet toteavat, kun katsojalle näytetään Putinin kasvot korruptoituneen pormestarin työhuoneen seinällä.
Venäjällä Leviathanin vastaanotto on ollut ristiriitainen, ja elokuvan ensi-iltaa jouduttiin lykkäämään useaan otteeseen erinäisten verukkeiden nojalla. Elokuvaa syytettiin muun muassa liiasta kiroilusta.
Leviathania on kritisoinut muun muassa kulttuuriministeri Vladimir Medinski, joka totesi Izvestija-lehden haastattelussa, että elokuva edustaa »irvokasta kuvaa venäläisistä». Medinskin kritiikille mausteensa antaa se, että Leviathan on saanut Venäjän kulttuuriministeriön rahoitusta. Sillä muutkin kriitikot ratsastavat: heidän mukaansa julkista rahoitusta saaneen elokuvan ei sovi arvostella yhteiskuntaa.
Teatterilevityksen viivästymiseen kyllästynyt ohjaaja Zvjagintsev kehotti venäläisiä lataamaan elokuvan laittomasti internetistä, ja 1,5 miljoonan latauksen jälkeen Leviathan otettiin maanlaajuiseen teatterilevitykseen valtavan julkisuuden saattelemana.
Elokuva sai ensi-iltansa Venäjällä 5. helmikuuta, yli kahdeksan kuukautta Cannesin ensinäytöksen jälkeen.
Leviathan on masentava elokuva, sillä sen kuvaama todellisuus tuntuu uskottavalta. Satiirinen ote kuitenkin takaa katsojalle muutamat hyvät naurut, vaikka tunnelma synkkenee hetki hetkeltä. Raamatun Jobin kirjasta innoitusta saanut tarina ja pohjoisen jylhät maisemat jäävät mieleen.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Leviathanin Suomen ensi-ilta 17.4.2015.