Maukas vuohenjuustosalaatti Brixtonin kauppahallissa sijaitsevassa Rosie’s-lounaskahvilassa maksaa 7,50 puntaa. Kun on tullut maksun aika, ojennan tarjoilijalle kympin setelin – mutta tätä kymppiä ei korista kuningatar Elisabetin vaan muusikko David Bowien kuva.
”Kyllä näitä vähintään joka toinen päivä joku asiakas käyttää”, toteaa kahvilan työntekijä Sean Blake. ”Ennen sinua meillä oli niitä kassassa 12 punnan verran.”
Blake puhuu Brixtonin punnista, kaupunginosan omasta valuutasta, jota voi käyttää maksuvälineenä yli 200 brixtonilaisessa yrityksessä Englannin puntien rinnalla.
Raha luo yhteisöllisyyttä
Brixton on Lontoon keskustan eteläpuolella sijaitseva kaupunginosa, jolle on leimallista etninen kirjavuus: noin neljänneksellä asukkaista on afrikkalaisia tai karibialaisia sukujuuria. Monikulttuurisuus näkyy Brixtonin katukuvassa. Vieretysten on halal-lihakauppoja, afrokampaamoja ja reggae-musiikkiin erikoistuneita levyliikkeitä.
Takavuosina Brixton sai kyseenalaista mainetta huumekaupasta, rikollisjengeistä ja laajoista mellakoista. Viime vuosina alue on kuitenkin keskiluokkaistunut ja muuttunut trendikkääksi – aivan kuin Kallion kaupunginosa Helsingissä. Joidenkin mielestä gentrifikaatio eli keskiluokkaistuminen uhkaa jo Brixtonin omaleimaista luonnetta.
Paikallisvaluutan tavoitteena on tukea paikallista taloutta. Koska Brixtonin punnalla ei ole arvoa Brixtonin ulkopuolella, toiveena on, että raha sitouttaisi brixtonilaisia oman alueensa yrityksiin.
”Brixtonin puntaa voi pitää yksinkertaisena bonussetelijärjestelmänä. Se ei lisää rahan määrää taloudessa, mutta sen tarkoituksena on lisätä rahan kiertonopeutta”, toteaa Brixtonin punnan kehittelyssä keskeisesti mukana ollut tutkija Josh Ryan–Collins. Hän työskentelee New Economics Foundation -ajatushautomossa ja on tutkinut eri puolilla maailmaa käytössä olevia täydentäviä rahajärjestelmiä (complementary currencies).
Miten on, Sean Blake, onko oma raha tuonut Rosie’sille lisää asiakkaita?
”Tuskin yksin se. Mutta se on osa laajempaa Brixtonin uudistumista. Merkittävä käänne oli uuden keskusaukion rakentaminen pari vuotta sitten. Sen myötä kauppahalleista tuli paljon houkuttelevampi paikka. Tänne on perustettu monia uusia ravintoloita.”
Lounaan jälkeen on aika kupille kuumaa. Relay Tea Room -kahvilassa kaakao on maukasta ja pienestä kirjahyllystä löytyy mielenkiintoista luettavaa, kuten lauluntekijä Joni Mitchellin elämäkerta. Mutta täällä Brixtonin punta ei kelpaakaan maksuvälineeksi.
”Yritämme kyllä päästä siihen mukaan mahdollisimman pian”, kertoo Relayn tiskin takana työskentelevä Jess Barnes pahoitellen. ”Ei sitä paljon näy käytettävän, mutta ilman muuta se tuo lisäarvoa ja lisää yhteisöllisyyttä.”
Josh Ryan-CollinsAlkuinnostus hiipuu
Brixtonin punta otettiin käyttöön syyskuussa 2009. Sen liikkeellelaskijana toimi Transition Town Brixton -järjestö. Se on osa laajempaa Transition Towns -verkostoa, jossa Britannian kaupungit ja kaupunginosat pyrkivät etsimään käytännön ratkaisuja ekologisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen.
Brixtonin punnat tuntuvat ja näyttävät oikeilta rahoilta hologrammeineen. Teknisesti ottaen ne eivät silti ole rahaa, vaan pikemminkin etuseteleitä tai kuponkeja. Brixtonin puntia voi ostaa nimetyistä rahanvaihtopisteistä ja käyttää niissä liikkeissä, jotka suostuvat ottamaan niitä vastaan. Yksityiset kuluttajat eivät voi vaihtaa niitä takaisin Englannin punniksi, mutta yritykset voivat.
Vierailijan näkökulmasta Brixtonin punnan käyttäminen vaikuttaa hieman hankalalta, kun samat ostokset voisi hoitaa Englannin punnallakin. Ja nurkkakuntaisinkaan brixtonilainen tuskin pystyy ostamaan kaikkea tarvitsemaansa pelkästään Brixtonin alueelta.
”Etenkin käteisraha on ongelmallinen. Ihmiset innostuvat siitä aluksi, koska heistä on mukavaa käyttää erikoisia seteleitä. Innostus kuitenkin hiipuu nopeasti”, myöntää Josh Ryan-Collins.
”Itse uskon, että käteisrahalla – millään käteisrahalla – ei ole pitkää tulevaisuutta. Kaikkialla siirrytään enenevästi sähköiseen maksamiseen”, hän toteaa.
Kymmenen prosentin bonus
Brixtonin punnan käyttöä on pyritty helpottamaan vuosi sitten lanseeratulla sähköisellä versiolla. Maksuliikenne hoidetaan tekstiviesteillä.
Sähköisen version käyttäjille on tarjolla kymmenen prosentin bonus: 10 Englannin punnalla saa 11 Brixtonin e-puntaa. Yritykset taas menettävät saman edun, jos ne haluavat lunastaa sähköiset Brixtonin puntansa Englannin punniksi. Yritysten kannustimena on tietysti toive siitä, että ne saisivat lisää asiakkaita.
Sähköinen versio on osoittautunut käteistä suositummaksi: liikkeellä olevista Brixtonin punnista lähes kolme neljäsosaa on tilivaluuttaa.
Myös Lambethin kaupunkipiiri, johon Brixton kuuluu, tukee paikallisvaluutan käyttöä. Kaupunkipiiri sallii asukkaiden ja yritysten maksaa veronsa Brixtonin punnissa. Tästä syksystä lähtien kaupunkipiirin työntekijöillä on myös mahdollisuus ottaa osa palkastaan sähköisinä Brixtonin puntina. Yli sata henkilöä on tarttunut tarjoukseen.
Optimaalista kokoa etsimässä
Mutta onko rinnakkaisen valuutan pyörittäminen maantieteellisesti pienellä alueella loppujen lopuksi pelkkää hauskaa leikkiä? Brixtonin puntia on yhteensä liikkeellä vajaan 32 000 punnan arvosta, mikä on 65 000 asukkaan kaupunginosassa varsin merkityksetön summa.
Josh Ryan-Collins myöntää, että Brixton saattaa olla liian pieni alue. Jotta paikallinen tai alueellinen valuutta toimisi kunnolla, tarvittaisiin tietty kriittinen massa, hän arvioi – ainakin 400 – 500 yritystä ja vähintään puoli miljoonaa potentiaalista käyttäjää.
Ryan-Collins odottaa kiinnostuneena, miten tämä vuoden syyskuussa lanseerattu Bristolin punta alkaa toimia. Bristolin metropolialueella on noin miljoona asukasta. Yrityksiä on toistaiseksi mukana noin 300.
Brixton ja Bristol eivät ole kokeiluineen yksin. Complementarycurrency.org-sivuston tietokanta listaa runsaat 240 paikallisvaihdantajärjestelmää, mutta tietokanta ei suinkaan ole täydellinen. Jos aikapankit lasketaan mukaan, erilaisia paikallisia vaihdantajärjestelmiä on maailmanlaajuisesti tuhansia.
Koko ajatus rahan paikallisuudesta liittyy tietysti tarkastelun mittakaavaan. Eurooppalaisessa mittakaavassa euroa edeltäneet kansalliset valuutat olivat paikallisvaluuttoja, ja globaalissa mittakaavassa eurokin on paikallinen.
Brixtonin punnat kelpaavat maksuvälineeksi noin 200 yrityksessä.Suomen pankin tutkijaekonomisti Karlo Kauko huomauttaa, että kysymystä ”sopivimmasta” valuuttajärjestelmän mittakaavasta ei voi ratkaista pelkästään taloudellisin argumentein.
”Voi ajatella, että Teksasilla pitäisi olla eri valuutta kuin Ohiolla, koska öljynhinnan heilahtelut vaikuttavat näihin osavaltioihin eri tavoilla. Mutta ajatus Yhdysvaltojen dollarin korvaamisesta useilla valuutoilla olisi luultavasti poliittinen mahdottomuus.”
Rinnakkaisrahaa Eurooppaan?
Paikallisia tai alueellisia valuuttoja on myös esitetty keinoksi auttaa ahdinkoon ajautuneiden euromaiden talous takaisin jaloilleen. Deutsche Bankin pääekonomistiThomas Mayer esitti viime keväänä, että Kreikassa tulisi ottaa euron rinnalla käyttöön kansallinen valuutta, ”geuro”.
Mayerin skenaarioon kuuluu oletus siitä, että geuron arvo euroon nähden heikkenisi nopeasti. Tämä taas lisäisi Kreikan vientiteollisuuden kilpailukykyä. Samalla Kreikka kuitenkin pysyisi mukana euroalueessa ja saisi sen hyödyt.
Mayerin ehdotukseen sisältyy monia muttia: jos kreikkalaisten palkat ja eläkkeet maksettaisiin geuroissa mutta heidän velkansa olisivat yhä euromääräisinä, velallisten asema muuttuisi entistäkin tukalammaksi.
Hieman samankaltainen ehdotus sisältyy Rooman klubin tänä vuonna julkaisemaan raporttiin Money and Sustainability – The Missing Link, jonka pääkirjoittajana toimi belgialainen taloustieteilijä Bernard Lietaer.
Lietaerin raportin mukaan Kreikka voi pysyä euroalueessa ja käyttää euroa kansainvälisessä kaupassa, mutta euron rinnalle kannattaisi luoda useita paikallisvaluuttoja. Niitä käytettäisiin edistämään yleishyödyllisiä hankkeita, joihin julkisten menojen leikkauksien vuoksi ei ole varoja.
Kaikilta kotitalouksilta vaadittaisiin vuotuinen ”vero” paikallisessa rahayksikössä. Jos talous kohenisi ja työllisyysaste paranisi, veron määrää laskettaisiin.
Ihmiset voisivat ansaita paikallista rahayksikköä tekemällä töitä yleishyödyllisissä projekteissa. Ne, jotka eivät ehtisi tai haluaisi osallistua, voisivat ostaa euroilla paikallisrahaa niiltä, jotka olisivat ansainneet sitä yli tarpeensa.
Historiallisesti vaihtoehtoisia valuuttajärjestelmiä on usein syntynyt maissa, jotka ovat ajautuneet talousvaikeuksiin. Näin tapahtui esimerkiksi Itävallan Wörglissä vuonna 1932 ja Argentiinassa 1990-luvun lopulla.
Tehokkuus vs. vastustuskyky
Paikallisvaluuttoja voi kritisoida monelta suunnalta. Niiden väitetyistä hyödyistä ei ainakaan vielä ole saatu merkittäviä näyttöjä, ja järjestelmien pitkän aikavälin elinkelpoisuudesta ei ole takeita. Toisaalta jos paikallisvaluutat kasvaisivat merkittävästi, kasvussakin olisi omat ongelmansa. Hallinnointiin ja tilastointiin olisi kiinnitettävä paljon enemmän huomiota. Myös rahanväärentäjien torjumiseen olisi varauduttava.
Paikallisvaluutat lisäävät jo lähtökohtaisesti talousjärjestelmän monimutkaisuutta ja vähentävät tehokkuutta. Yksi euron ilmeisimpiä etuja on juuri se, että yhteinen valuutta yksinkertaistaa euromaiden välistä kauppaa.
Toisaalta Bernard Lietaerin mukaan yksi nykyisen talouskurimuksen syy on siinä, että olemme antaneet liikaa arvoa pelkälle tehokkuudelle. Lietaer vertaa taloutta ekosysteemiin: yhden rahan järjestelmä on kuin talousmetsä – tehokas mutta altis erilaisille häiriötekijöille. Monimuotoinen järjestelmä, jossa olisi käytössä useita rinnakkaisia vaihdon välineitä, olisi Lietaerin mukaan vastustuskykyisempi.
Myös Josh Ryan-Collins uskoo, että useat rinnakkaiset valuutat olisivat Britannian taloudelle hyväksi.
”Perinteisesti kansallisvaltioilla on ollut monopoli rahaan. En kuitenkaan näe, että kansallisvaltio olisi järkevin valuutta-alue”, hän sanoo.
”Paljon mielekkäämpää voisi olla käyttää alueellisia valuuttoja, joiden rinnalla olisi yhteinen kansallinen valuutta. Britanniaan sellaisia mahtuisi kahdeksasta yhdeksään.”
Alueellisten valuuttojen malli vahvistaisi Ryan-Collinsin mukaan paikallistalouksia. Lisäksi eri alueet joutuisivat kilpailemaan keskenään aivan kuten eri kansantaloudet nyt. Yhden alueen menestyessä muita paremmin sen ostovoima lisääntyisi, ja se voisi lisätä tuontiaan muilta alueilta. Tämä taas kohentaisi muiden alueiden taloutta ja siten tasapainottaisi tilannetta.