Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Ministerit lomalla

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 6.3.2011

Viime joululomallaan Ranskan ulko­ministeri Michèle Alliot-Marie naut­ti tunisialaisesta vieraanvaraisuudesta. Tammikuussa syrjäytetyn presidentti Ben Alin klaaniin kuuluva liikemies Aziz Mi­led lainasi ranskalaisministerin perheelle loman aikana kahdesti yksityistä suih­kukonettaan. Mielenosoitukset Tunisian hallintoa vastaan olivat juuri alkaneet.

Ranskalainen Canard Enchainé -viikkolehti kertoi lisäksi, että mukana olleet Alliot-Marien 92-vuotiaat van­hemmat tekivät Miledin kanssa ”kesken vallankumouksen” reilun 300 000 euron kaupat asuntokiinteistöyhtiöstä, joka ra­kennuttaa taloa Tunisian Tabarkaan.

Kotiin palattuaan ulkoministeri Alliot-Marie tarjosi Tunisian hallinnolle ”Ranskan kokemusta avuksi turvalli­suusongelmien ratkaisemisessa”. Roissyn lentokentällä Pariisin lähellä oli tonneit­tain mellakkavarusteita, luotiliivejä ja kyynelkaasua matkalla Tunisiaan, mut­ta Ranskan tulli pysäytti Sofexi-yhtiön rahdin ennen kuin se lähti maasta.

Kohu Tunisian tapahtumista oli Rans­kassa kuumimmillaan, kun Ranskan val­tiovarainministeri François Fillon tiedotti julkisuuteen, että Egyptin hallinto kustan­si hänen perheensä uudenvuodenloman Egyptissä. Egypti maksoi Fillonin perheen laivaristeilyn Niilillä, hotellilaskun ja len­tomatkan nähtävyyksille. Lento Egyptiin sujui Ranskan hallituksen lentokoneessa.

Fillon joutui tiedottamaan asiasta oma-aloitteisesti, sillä Canard Enchainé oli julkaisemassa lehtijuttua myös hänen perheensä matkasta.

Ranskan hallituksen on ollut viime aikoina vaikea perustella kansalaisille, miksi vyötä tulisi kiristää, kun ministerit eivät maksa itse edes lomamatkojaan. Le Monde -päivälehden mukaan niin oikeis­ton kuin sosialistipuolueen poliitikkojen ilmaiset lomamatkat Pohjois-Afrikassa ovat olleet Ranskassa maan tapa.

Presidentti Nicolas Sarkozy on suosi­tellut viimeisimpien skandaalien jälkeen ministereilleen lomailua kotimaassa. Ul­komaanmatkoihin tulee pyytää jatkossa etukäteen lupa presidentikansliasta, jos ne ovat vieraan vallan kustantamia.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa