Tilaa UP-lehden uutiskirje
Kuvituskuva ihmisjoukosta tuijottamassa puhelimiaan.
Nopeat

Näitä luettiin vuonna 2024

Uudistuneen UP-lehden vuoden puhutuimmat ja luetuimmat jutut käsittelivät muun muassa Venäjää, Lähi-itää ja Yhdysvaltoja. Vuoden ilmiöitä olivat politiikan tekopyhyys ja ajatusvinoumat.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 20.12.2024

Tutkimuksen maailmankuvat

Maailmanpolitiikan tutkimuksen ytimessä on ollut vuosikymmenien ajan olleet valkoisten miesten tuotokset ja Yhdysvallat. Suurvalloille hyödyllinen tutkimus on saanut elää valtavirassa, mikä vinouttanut alan maailmankuvaa ja heijastunut ulkopolitiikan tekemiseen, kirjoitti UP-lehden toimittaja Kaarina Vainio.

Maahanmuuton realiteetit

Laitaoikeisto menestyi eurovaaleissa ja riemuitsee nyt tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Äänessä eivät ole kuitenkaan ne, jotka toimivat järjestelmän rattaissa, totesi Pariisissa asuvan ja aihetta pitkään seurannut toimittaja Taina Tervonen esseessään. Rehellinen keskustelu maahanmuuton ongelmista ja niihin liittyvistä kansalaisten huolista odottaa yhä.

Trumpin lumo

Maailma sulatteli loppuvuoden Trumpin uudelleenvalintaa. Miksi niin moni oli valmis äänestämään johtajaa, joka ei peittele yksinvaltaisia suunnitelmiaan? Tutkimusten mukaan huomattavan monella amerikkalaisäänestäjällä on autoritaarinen mielenlaatu. Nämä ovat päässeet republikaanipuolueessa niin vahvaan asemaan, että heillä on sananvaltaa vielä pitkään. UPIn tutkijan Maria Lindénin analyysi aiheesta nousi vaalien jälkeen lehden luetuimmaksi.

Venäjän lähivuodet

Ulkopolitiikka-lehti kysyi kesällä viideltä suomalaistutkijalta näkemyksiä Venäjän tulevaisuudesta. Vastaukset olivat synkkiä, mutta tutkijat myös totesivat ennustamisen vaikeuden: Venäjän historia osoittaa, että yllätykset ovat mahdollisia. Arkady Moshes, Veera Laine, Katri Pynnöniemi, Jussi Lassila ja Sinikukka Saari kirjoittivat arvionsa, miltä itänaapurimme tilanne voisi nykytiedon valossa näyttää viiden vuoden kuluttua.

Suomen puolustuksen selkänoja

Suomen nykyisen turvallisuusratkaisun perusajatus on, että euroatlanttisen alueen laajuinen pelote ja yhteinen puolustus ovat paras tapa minimoida riskiä suorasta sotilaallisesta yhteenotosta Venäjän kanssa. Yhteistyö syvenee länsinaapureiden, Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa, mutta kestääkö Suomen valitsema tie maailmanpolitiikan suuressa murroksessa? Tätä ruoti UPIn vanhempi tutkija Matti Pesu.

Huoli palestiinalaisista

Eurooppalaisten asenteet Israelia kohtaan ovat jyrkentyneet, paljastivat vuoden mittaan julkaistut kyselyt. EU-kansalaisten mielestä heidän hallituksensa myötäilevät ulkopolitiikassaan Israelia ja enemmistö vaatii suunnanmuutosta unionin ulkopolitiikkaan, kirjoitti Harvardin yliopiston vieraileva Fulbright-tutkija Bruno Jäntti.

Ulkopolitiikan kaksoisstandardit

Bakun ilmastokokouksessa isäntämaan presidentti moitti EU:ta siitä, että se painostaa muita luopumaan fossiilista polttoaineista mutta solmii itse uusia kauppoja esimerkiksi juuri Azerbaidžanin kanssa tyydyttääkseen omat energiatarpeensa. UPIn vanhemman tutkijan Katariina Mustasillan essee käsitteli sitä, miten ristiriitaisuus puheiden ja tekojen välillä sotii EU:n omia tavoitteita vastaan.

Kaikki vuoden 2024 UP-lehden jutut ovat luettavissa täältä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu