Analyysi

Niinistö, Katainen ja Ahtisaari – Suomen huippu on yhä miehinen

Poliitikot hallitsevat edelleen kansainvälisesti vaikutusvaltaisimpina miellettyjen suomalaisten listaa, ilmenee Ulkopolitiikka-lehden selvityksestä.

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 23.5.2019

Presidentti Sauli Niinistö, komissaari Jyrki Katainen ja presidentti Martti Ahtisaari ovat Ulkopolitiikka-lehden kyselyn perusteella tämän hetken kansainvälisesti vaikutusvaltaisimpia suomalaisia.

Kyselyyn vastasi 35 kansainvälisen politiikan asiantuntijaa ja taustavaikuttajaa. Vastaajiin kuului poliitikkoja, virkamiehiä, tutkijoita sekä elinkeinoelämän ja järjestökentän edustajia.

Kaikista vastaajista 23 mainitsi Niinistön. Presidentti saa vastaajilta kiitosta erityisesti suhteistaan suurvaltajohtajiin. Yksi vastaajista mainitsi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen »kruununjalokivenä».

Taustavaikuttajat pitävät Niinistöä aktiivisena sillanrakentajana. »Hän on erinomaisella tavalla edistänyt Suomen kansainvälisen aseman vahvistumista. Olemme paljon kokoamme suurempi vaikuttaja kansainvälisillä kentillä», toinen vastaaja kirjoittaa. Niinistön sanotaan vakiinnuttaneen arvostetun asemansa ennen muuta harkitulla ja aktiivisella toiminnallaan, vaikka presidentin valtaoikeuksia onkin vuosien saatossa karsittu.

Euroopan unionin työllisyydestä, kasvusta ja kilpailukyvystä vastaava komissaari Katainen sekä rauhanvälityksessä kansainvälistä mainetta kerännyt presidentti Ahtisaari saivat molemmat 19 mainintaa.

Kataista luonnehditaan verkostoituneeksi henkilöksi, jolla on asemansa puolesta merkittävää vaikutusvaltaa eurooppalaisessa päätöksenteossa ja europarlamentin ryhmässään EPP:ssä. Kokoomuslaisen Kataisen pian päättyvää kautta komission varapuheenjohtajana pidetään onnistuneena. Eräs vastaaja otti esiin EU:n investointiohjelman, jossa unioni on tehnyt Kataisen johdolla yli 370 miljardin euron arvosta investointeja ja luonut paljon uusia työpaikkoja.

Ahtisaaren ura rauhanrakentajana, verkostot ja Nobelin palkinnon tuoma maine kantavat vastaajien mukaan edelleen. »Rauhannobelistin vaikutus tuntuu yhä CMI-järjestön kautta, vaikka Ahtisaari itse on vetäytynyt jo aktiivisesta roolista», eräs vastaaja kirjoittaa. Toisen vastaajan mukaan Ahtisaari on yksi tunnetuimmista suomalaisista, jonka nimen ulkomaalaiset mainitsevat heti, kun puhe on Suomesta ja rauhanvälityksestä.

Kärkikymmenikössä on myös kaksi muuta nimeä, joiden tausta on sosiaalidemokraattisessa puolueessa: presidentti Tarja Halonen (13 mainintaa) ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen (7). Liikanen on ollut esillä Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi, minkä myös kyselyn vastaajat huomioivat. Samoin perusteltiin Olli Rehnin vaikutusvaltaa. Keskustalainen Rehn sijoittui kyselyssä kymmenellä maininnalla Liikasen edelle sijalle seitsemän.

Vastaajia pyydettiin nimeämään vaikuttajia myös talouselämästä, kansalaisjärjestöistä, tiedemaailmasta, kulttuurialalta tai muista tehtävistä. Politiikka näyttää kuitenkin olevan paras ponnahduslauta kansainväliseksi vaikuttajaksi: kärkitusinasta seitsemän on nykyisiä tai entisiä poliitikkoja.

Kuva: European Union

Neljännelle sijalle nousi taloustieteen professori Bengt Holmström (15). Yhdysvaltalaisessa MIT-yliopistossa työskentelevä Holmström palkittiin vuonna 2016 taloustieteen Nobelilla.

Kymmenen tärkeimmän vaikuttajan joukossa on myös kaksi muuta suomalaista huippuasiantuntijaa, Petteri Taalas ja Laura Londén. Genevessä Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerinä toimivaa Taalasta pidetään arvostettuna ilmastoasiantuntijana, joka »tapaa säännöllisesti valtionpäämiehiä». Londén taas työskentelee YK:n väestörahasto UNFPA:n varapääjohtajana ja YK:n apulaispääsihteerinä New Yorkissa. »Suomen näkökulmasta keskeisissä tehtävissä naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta», yksi vastaaja kirjoittaa.

 

Kuva: Tomas Whitehouse/CMI

Elinkeinoelämän edustajista vaikutusvaltaisimmaksi miellettiin tietoturvayritys F-Securen perustaja, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Myös pankkiiri Björn Wahlroos ja pelialan yrittäjä Ilkka Paananen mainittiin yli viidessä vastauksessa. Teknologia-alalta useita ääniä sai myös tyttöjä koodaukseen kannustava Linda Liukas.

Kulttuuri-alalta eniten mainintoja saivat kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Kaija Saariaho, jotka jäivät niukasti vaikuttavimman tusinan ulkopuolelle.

Pääministerinä Juha Sipilän tehtävänä on ollut Suomen Eurooppa-politiikan johtaminen, mutta tästä huolimatta häntä ei pidetä kansainvälisesti erityisen vaikutusvaltaisena. Sipilän mainitsi vain kaksi vastaajaa. Ulkoministeri Timo Soinin mainitsi yhteensä neljä vastaajaa.

Järjestöpuolelta vastaajat nostivat esiin esimerkiksi johtajana Luterilaisessa maailmanliitossa työskentelevän Maria Immosen ja Suomen Punaisen Ristin pääjohtajan Kristiina Kumpulan.

Mainittujen joukossa on myös urheilu- ja media-alan ihmisiä. Kimi Räikkönen sai yhteensä viisi mainintaa. Toimittajista nousivat esiin Jessikka Aro sekä kirjailija Anu Partanen, jotka muutamat vastaajat pitivät vaikutusvaltaisina. Ylen toimittaja Jessikka Aro raportoi Pietarin trollitehtaasta ja on tullut maailmalla tunnetuksi häneen kohdistuneesta häirinnästä. Partanen julkaisi vuonna 2016 Yhdysvalloissa teoksen The Nordic Theory of Everything, joka käsittelee pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

UP-lehti on tehnyt vastaavan selvityksen myös vuosina 2009 ja 2014. Edelliskerroilla kolmen kärjen muodostivat Olli Rehn, Martti Ahtisaari ja Jorma Ollilla. Tarja Halonen on pysynyt kaikissa kolmessa kyselyssä kärkijoukossa. Nyt kärjessä oli yksi nainen vähemmän kuin vuonna 2014, mutta kokonaisuutena vastaajat nimesivät naisia nyt kaksi kertaa enemmän kuin edellis­kerralla.

Tutustu vuoden 2009 kyselyyn tästä ja vuoden 2014 kyselyyn tästä.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu