Historiankirjoja lukiessa maailma asettuu hetkittäin kontekstiin. Nykyhetki sen sijaan liukuu ohi kuin Twitter-virta. Maailma tuntuu liian absurdilta, jotta sitä voisi ymmärtää.
Sitä arvokkaampi on Yalen historian professorin Timothy Snyderin tuore kirja The Road to Unfreedom, joka tarjoaa läpileikkauksen maailman tilasta. Ukrainaa tunteva Snyder aikoi kirjoittaa kirjan Venäjästä ja Ukrainasta, kunnes oivalsi kaiken käsittelemänsä liittyvän tiiviisti myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
Eurooppa katseli käsiään levitellen, kun Vladimir Putin rakensi Venäjälle menneisyyteen tuijottavan, fiktioon ja manipulaatioon perustuvan imperiumin, joka seisoo savijaloilla. Sama tapahtuu Donald Trumpin Yhdysvalloissa – Venäjän tuella. Vaaleihin sekaantumisen lisäksi Trumpin taustalla vaikuttaa Snyderin mukaan venäläisten oligarkkien raha.
Snyder tarkastelee kahden valtion ja niiden välissä ihmettelevän Euroopan historiaa kahden käsitteen kautta. »Välttämättömän politiikka» (politics of inevitability) esittää, että markkinatalouteen ja demokratiaan perustuva edistys etenee vääjäämättömästi, eikä muita vaihtoehtoja ole.
Venäjän – ja Trumpin Yhdysvaltojen – johtava periaate puolestaan on Snyderin mukaan »ikuisuuden politiikka» (politics of eternity). Siinä oma kansakunta esitetään vihollisten ympäröimänä »valittuna kansana». Hallinnon tehtävänä tässä ajattelussa on tarjota suojaa ulkoisilta uhkilta, mutta ei kehittää yhteiskuntaa vaikkapa peruspalvelujen kautta.
Snyder käyttää oivallista termiä »skitsofasismi» kuvaamaan Venäjällä vallitsevaa käsitteiden sekaannusta, jossa fasistisia ajatuksia edustavat tahot haukkuvat vastustajiaan fasisteiksi. Toisen maailmansodan kauhuja ja voittoa fasismista käytetään väkivallan oikeuttamiseen. Skitsofasistien homofobiset ja juutalaisvastaiset narratiivit maistuvat myös Euroopan äärioikeistolle.
Trumpin populismi on puolestaan »sadopopulismia»: siinä, missä perinteinen populismi kosiskelee köyhiä, Trumpin linjaukset kurjistavat heitä entisestään.
Snyder pitää Trumpia falskiudessaan lähinnä fiktiivistä muistuttavana henkilönä. Epäonnistunut liikemies, jonka bisnekset pelasti venäläinen raha ja josta tehtiin tosi-TV:n avulla »menestyjä». Tarvittiin kuitenkin vielä amerikkalaisten usko ikuisuuden politiikkaan, jotta Trump saattoi nousta presidentiksi.
Twitter-tohinassa kenellekään ei tullut mieleen, että Yhdysvallat on 2010-luvulle tultaessa muuttunut yhtä eriarvoiseksi kuin Venäjä. Opioidiriippuvuus niittää työikäisiä, ja päivittäin noin 20 sotaveteraania tekee itsemurhan. Mitä huonompi kansanterveys osavaltiossa, sitä todennäköisempi oli Trumpin voitto.
Sekä välttämättömän että ikuisuuden politiikka ovat historiattomia ja johtavat vain uusiin valheisiin. Kirjansa lopussa Snyder tarjoaa kolmannen tien: vastuun politiikan (politics of responsibility), joka perustuu faktoihin ja tasa-arvoon. Valitettavasti molemmat näistä arvoista ovat nyt vaakalaudalla.
Kirjoittaja on Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n toiminnanjohtaja ja vapaa toimittaja.