Vuosi 2011 on nimetty Saksassa varsin perustellusti Superwahljahriksi, supervaalivuodeksi, sillä helmikuussa alkanut seitsemän osavaltiovaalin maraton jatkuu aina syyskuuhun asti.
”Vaalien polttavimmat aiheet poikkeavat osavaltiosta toiseen, mutta yleisesti esille nousevat työmarkkinapolitiikkaan, koulutukseen, energiapolitiikkaan ja maahanmuuttajien integroitumiseenliittyvät kysymykset”, arvioi Saksaan erikoistunut yleisen historian professori Hannes Saarinen Helsingin yliopistosta.
Maahanmuuttajien integroituminen nousi keskusteluihin voimakkaasti, kun kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkelin totesi viime lokakuussa, että monikulttuurisuus on epäonnistunut Saksassa. Epäonnistumisesta on syytetty ensisijassa maahanmuuttajia itseään. Maanväestöstä yli 18 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia.
Kansallisdemokraattinen puolue NPD ottaa todennäköisesti maahanmuuttajakeskustelusta kaiken irti, mutta Saarinen ei usko sen tuovan puolueelle riittävästi lisä-ääniä. NDP on edustettuna Mecklenburg-Vorpommerninosavaltioparlamentissa, ja sillä on jalansijaa myös Saksi-Anhaltissa, mutta muissa osavaltioissa sillä tuskin on menekkiä.
”Ei Saksassa ole jyrkkää kansallismielisyyden aaltoa, jollei tuota maahanmuuttajakeskustelua halua sellaiseksi tulkita.”
Vihreä pormestari Berliiniin?
”Osavaltiovaaleja pidetään liittohallituksen kannatuksen testinä. Vaalit vaikuttavat liittoneuvoston kokoonpanoon, jossa nykyhallituspuolueet ovat hiljakkoin menettäneet enemmistöasemansa”, Saarinen toteaa. Ennusteet eivät imartele Saksan nykyjohtoa. Merkelin konservatiivinen kristillisdemokraattinen puolue CDU on menettänyt suosiotaan esimerkiksi tukiessaan kiisteltyä rautatieasemahanketta Stuttgart 21:tä ja venytettyään ydinvoimaloiden käyttöikää.
Tilannetta ei helpota se, että myös CDU:nhallitusliittolainen, liberaalipuolue FDP, on menettänyt roimasti kannatustaan. Vastoinkäymisistä ovat hyötyneet etenkin sosiaalidemokraatit ja vihreät. Sosiaalidemokraatit voittivat selvin luvuin Hampurin osavaltiovaalithelmikuussa.
Vihreiden nousua povataan Berliinin syyskuisissa vaaleissa.”Berliinissä voi käydä niin, että kaupunki saa ensimmäisen vihreän ylipormestarin, jollei nykyinen ylipormestari, sosiaalidemokraattien Klaus Wowereit, saa vaalikampanjaansa uutta puhtia,” Saarinen sanoo.
Susan Villa
Kirjoittaja on vapaa toimittaja