Neuvostoliitto: 1948–1994
Yhdysvallat kävi talouspakotteilla pitkää kamppailua kommunistileiriä vastaan ja haastoi Neuvostoliiton samalla sotilaalliseen kilpavarusteluun. Neuvostoliitto romahti lopulta järjestelmän sisäisiin ongelmiin.
Pohjois-Korea: 1950–
Kauppapakotteilla yritettiin ensin vaihtaa kommunistivaltion hallintoa. 2000-luvulla kohteena on ollut
diktatuurin ydinaseohjelma. Pakoteohjelmat ovat epäonnistuneet. Pohjois- Korea on kärsinyt nälästä, sulkeutunut, kääntynyt Kiinan puoleen ja jatkanut sotilaallista uhittelua.
Kuuba 1960–
Yhdysvallat yritti syrjäyttää laajoilla talouspakotteilla presidentti Fidel Castron. Pitkäikäistä Fideliä (88) seurasi presidenttinä hänen nuorempi veljensä Raúl (83). Kuuba on viime vuosina suostunut vapauttamaan toisinajattelijoita, mutta pitänyt kiinni talousmallistaan.
Libya 1978–2004
Libya joutui länsimaiden pakotelistoille osuudestaan useisiin tuhoisiin terroristi-iskuihin. Libyan öljykauppa länsimaihin jatkui, mutta teknologian vientiä maahan rajoitettiin. Muammar Gaddafi suostui luopumaan maan joukkotuhoaseista neuvottelujen ansiosta ja Irakin miehityksen jälkeen vuonna 2004.
Iran 1984–
Irania on painostettu luopumaan Hizbollahin tukemisesta ja ydinaseohjelmastaan. 2000-luvun jälkipuoliskolla pakotteita kohdennettiin uudelleen maan öljy- ja rahoitussektoreille. Nyt Iran on suostunut neuvotteluihin ydinohjelmasta ja pakotteita on alettu vähitellen purkaa.
Etelä-Afrikka: 1985–1991
Etelä-Afrikkaa vaadittiin lopettamaan rotusorto kauppasaarrolla. Maa kiersi saartoa viemällä tuotteitaan kolmansien maiden kautta, mutta Etelä-Afrikan kansainvälinen maine rapautui. Yhdessä oppositiopuolue ANC:n painostuksen kanssa saarto johti lopulta maan demokratisoitumiseen.
Syyria 1986–
Al-Assadien hallintoa on yritetty eri vaiheissa painostaa katkaisemaan tukensa palestiinalaisterroristeille ja Libanonin Hizbollahille sekä neuvottelemaan Syyrian opposition kanssa. Hallinto on jatkanut valitsemallaan tiellä.
Myanmar 1988–2013
Yhdysvallat vaati Myanmaria demokratisoitumaan ja parantamaan ihmisoikeuksia. Euroopan unioni liittyi aluksi henkilöpakotteisiin, joita laajennettiin 2007 muun muassa puun ja mineraalien tuontikielloilla. Myanmar tukeutui naapuriinsa Kiinaan, mutta alkoi lopulta demokratisoitua, kun länsimaat tarjosivat kepin ohella taloudellista yhteistyötä.
Lähteet: The Peterson Institute, Ulkopoliittinen instituutti, Middle East Policy, International Affairs.