Transparency Internationalin vuosittainen korruptioindeksi on yksi seuratuimmista valtioiden välisistä ”kauneuskilpailuista”. Suomen ja muiden Pohjoismaiden ohella kestomenestyjiä tutkimuksessa ovat veroparatiisit.
Viimeisimmässä vähiten korruptoituneiden maiden listauksessa Singapore on sijalla 6, Sveitsi sijalla 8 ja Luxemburg sijalla 11. Samat maat komeilevat kuuden ensimmäisen joukossa rahavirtojen salailua mittaavalla Tax Justice Network -asiantuntijajärjestön listalla, jossa Sveitsi on ykkösenä.
Järjestön Financial Secrecy Index luokittelee alueet sen mukaan, missä varallisuus on parhaiten piilossa veroviranomaisilta ja julkisuudelta, ja painottaa tulokset alueiden kautta kulkevien rahavirtojen suuruudella.
Veroparatiisivertailussa korkealle sijoittuvat Karibian ja Englannin kanaalin saaret eivät ole mukana korruptiovertailussa, muttaliki kaikki muut 20 pahimmaksi veroparatiisiksi luokiteltua maata tai aluetta ovat vähiten korruptoituneiden joukossa.
Transparencyn Corruption Perception Index perustuu kyselytutkimuksiin, joilla kartoitetaan vain käsityksiä poliitikkojen ja virkamiesten korruptoituneisuudesta. Tutkimus ei myöskään ota huomioon ilmiön kansainvälisiä ulottuvuuksia. Käytännössä kaikilla hirmuhallitsijoilla Mobutusta Mubarakiin on ollut esimerkiksi salainen pankkitili Sveitsissä tai jossain muussa veroparatiisissa.
Transparencyn tunnetuinta indeksiä on arvosteltu myös siitä, ettei se ota huomioon ”korruptiopalveluja”, joita veroparatiisit tarjoavat yksityiselle sektorille. Tiukan pankkisalaisuuden ja niukan verotietojen vaihdon suojissa suuryritykset voivat kierrättää voitot ja tappiot yrityksen sisällä siten, ettei veroja makseta minnekään. Tässä kierrätyksessä laillisen ja laittoman raja on veteen piirretty viiva.
Kirjoittaja on ulkoministeriön tiedottaja ja vapaa toimittaja.