Puolalla pyyhkii hyvin, jos katsoo sen taloutta. Maailmanpankin mukaan maan bruttokansantuote kasvoi 5,1 prosenttia vuonna 2018 ja työttömyys pysyi alle neljässä prosentissa.
Nyt Puolan talouden kompastuskiveksi on nousemassa työvoimapula. Se on osin seurausta hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) maahanmuuttovastaisuudesta. Puola ei ole suostunut ottamaan vastaan esimerkiksi Lähi-idästä EU:hun pyrkiviä turvapaikanhakijoita.
Tähän asti Puola on päästänyt rajojensa sisäpuolelle lähinnä ukrainalaisia vierastyöntekijöitä. Heidän määränsä moninkertaistui Ukrainan sodan seurauksena 1,7 miljoonaan vuonna 2017. Nyt moni ukrainalainen jatkaa työn perässä sellaiseen EU-maahan, jossa palkat ja työehdot ovat paremmat.
Maailmanpankin arvion mukaan työvoimapula heikentää lopulta merkittävästi Puolan bkt:n kasvua. Financial Timesin mukaan puolalaiset yritykset ovat alkaneet tähyillä Aasiaan työntekijöiden perässä.
Maahanpääsy on kuitenkin raskaan byrokratian takana. Viime vuonna työluvan sai pitkän odotuksen jälkeen 20 000 nepalilaista, 8 000 bangladeshilaista ja 8 000 intialaista.