Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Raqqan toinen valtaus

Teksti:
Julkaistu: 7.12.2017

Syyrian kurdien taistelujärjestöjen liput liehuvat, ja kurdimilitia YPJ:n maastopukuiset naissotilaat seisovat aukiolla voitonparaatissa.Twitterissä 19. lokakuuta julkaistu video on väitetysti Syyrian Raqqasta, jonka Yhdysvaltojen johtama liittouma vapautti Isisiltä.

Video asettaa Raqqan valtauksen uuteen valoon. Kaupungin pääaukiolle on nostettu Abdullah Öcalanin muotokuva. Öcalan on Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n eli Turkin kurdien taistelujärjestön johtaja.

YPG:n ja YPJ:n kurditaistelijoita elokuussa 2016. Kuva: Kurdishstruggle / Flickr

Yhdysvaltojen armeijan johto on pyrkinyt julkisuudessa häivyttämään kahden maan kurdijärjestöjen, Syyrian YPG:n ja Turkin PKK:n, välistä yhteyttä. Yhdysvaltain aseellinen tuki YPG:lle on raivostuttanut toisen Nato-maan Turkin, jonka mukaan kurdijärjestöt ovat yksi ja sama asia. Turkki pitää PKK:ta arkkivihollisenaan.

Myös arabienemmistöisen Raqqan asukkaat ovat arvostelleet vapautusoperaatiota. Valtaosa kaupungista tuhoutui ilmaiskuissa. YPG:n voitonparaati ja Öcalanin kuva eivät ilahduttaneet kaupunkilaisia, joista moni odotti edelleen tietoja taisteluissa kadonneista läheisistään.

Sosiaalisessa mediassa moni kommentoi Raqqan siirtyneen yhden miehityksen alta toisen alle.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu