Ukrainan kriisin mielenkiintoinen sivujuonne ovat molempiin osapuoliin kohdistuneet syytökset palkkasoturien käytöstä. Journalisti Josh Rogin raportoi, että osa Krimillä toimineista, tunnuksettomia univormuja käyttäneistä venäläismielisistä asemiehistä oli Venäjän sisäministeriön alaisen Vnevedomstvennaja ohrana -yrityksen palkkalistoilla olevia entisiä sotilaita. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
Palvelu on perustettu alun perin Neuvostoliitossa vuonna 1952 teollisuusrakennusten vartiointia varten. Myöhemmin liikelaitokseksi muutettu ohrana käyttää entisiä poliiseja ja sotilaita vartioimaan myös sotilaskohteita. Julkisten tietojen mukaan sisäministeriö tienaa liikelaitoksensa palveluilla useita miljoonia dollareita vuodessa.
Venäjän ulkoministeriö puolestaan väitti huhtikuussa, että 150 Greystone-yhtiön työntekijää oli itäisessä Ukrainassa auttamassa väliaikaista hallintoa kapinallisten taltuttamisessa. Yhtiö kiisti väitteet, jotka voivat olla tekaistuja. Mutta ainakin ne kertovat Venäjän ulkoministeriön propagandan hallinnasta.
Bermudalle rekisteröity Greystone oli vielä joitakin vuosia sitten osa yhdysvaltalaista Academi-yhtiötä. Academi puolestaan tunnettiin aiemmin nimellä Blackwater. Sen työntekijöitä on syytetty julkisuudessa siviilien surmaamisesta Irakissa.
Yksityisten sotilasalan yritysten käyttöä on arvosteltu, koska hallituksilla ei ole velvollisuutta antaa kansalaisilleen tietoja kaupallisten yritysten toiminnasta samalla tavoin kuin omien asevoimiensa käytöstä. Ukrainan tapahtumat nostavat esiin huolen siitä, että yritysten palveluihin turvautuvat myös ei-demokraattiset valtiot.Valtioiden kynnys sekaantua konflikteihin saattaa laskea, jos sotilaita voidaan käyttää salaa ja ilman tunnuksia.
Kun asevoimista tulee kauppatavaraa, sotilaalliseen voimaan voivat lisäksi turvautua muutkin kuin valtiot. Näin on saattanut tapahtua myös Ukrainassa, jossa paikallisilla oligarkeilla on paljon valtaa.
Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Tampereen yliopistossa.