Mitä yhteistä on Yhdysvalloilla, Britannialla, Ruotsilla, Sveitsillä ja Kanadalla? Ainakin se, että ne kaikki ovat aseistaneet viime vuosina Saudi-Arabiaa, joka sotii naapurimaassaan Jemenissä. Luvut ilmenevät Siprin maaliskuussa julkistamasta selvityksestä.
YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman vakavin humanitaarinen kriisi, jonka vitsauksina ovat kolera ja nälänhätä. Sodassa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, joista siviilejä on ollut ainakin 17 700.
Saudi-Arabia osti vuosina 2014–18 aseita eniten maailmassa: globaalista asetuonnista sen osuus oli 12 prosenttia. Toiseksi eniten toi Intia (9,5 %) ja kolmanneksi eniten Egypti (5,1 %).
Asevienti Saudi-Arabiaan on ollut kiusallinen kysymys Ruotsille, joka profiloitui vuonna 2014 feministisen ulkopolitiikan edistäjäksi. Myös Suomi on vienyt aseita Saudi-Arabiaan mutta päätti lopettaa marraskuussa uusien asevientilupien myöntämisen.
Yhdysvallat piti odotetusti kärkisijansa maailman suurimpana aseviejänä. Sen osuus globaalista aseviennistä oli 36 prosenttia. Kakkossijalla olevan Venäjän osuus oli 21 prosenttia. Kolmanneksi suurin oli Ranska 6,8 prosentin osuudella.
Venäjän asevienti kuitenkin väheni 17 prosentilla vertailuvuosien välillä. Ilmiötä selittää Intian ja Venezuelan asetuonnin supistuminen, sillä maat ovat aiemmin kuuluneet Venäjän suurimpiin asiakkaisiin.