Euroopan keskuspankki on maaliskuusta alkaen yrittänyt puskea uutta rahaa markkinoille 60 miljardia euroa kuukaudessa, mutta tulokset ovat laihoja. Määrällisen helpotuksen (quantitative easing, QE) tavoitteena on nostaa euroalueen inflaatio kahteen prosenttiin ja vauhdittaa talouskasvua.
Kumpikaan tavoite ei ole toteutunut odotetusti. Euroalueen inflaatio on ollut pitkään nollassa ja painui syyskuussa deflaation puolelle.
Entä jos keskuspankki lopettaisi velkakirjojen ostamisen ja jakaisi rahat suoraan kansalaisille? Talouslehti Financial Timesissa julkaistiin aiemmin tänä vuonna 19 talousasiantuntijan allekirjoittama avoin kirje, jossa ehdotettiin, että EKP antaisi jokaiselle euroalueen kansalaiselle 175 euroa kuukaudessa 19 kuukauden ajan.
Allekirjoittajien mukaan rahan jakaminen suoraan kansalaisille (people’s QE) vahvistaisi talouskasvua tehokkaasti, koska se lisäisi ostovoimaa. Kansalaiset käyttäisivät rahan markkinoilla tai maksaisivat pois velkojaan.
Ajatus ei ole uusi. Talousnobelisti Milton Friedman pohdiskeli jo 1960-luvulla, voisiko kansantalous nousta deflaatiosta, jos ihmisille pudoteltaisiin helikoptereista rahasäkkejä. Nyt people’s QE -termin on ottanut käyttöönsä myös Britannian työväenpuolueen kiistelty uusi johtaja Jeremy Corbyn. Hän tosin ei jakaisi rahaa ihan suoraan kansalaisille, vaan perustaisi julkisia hankkeita rahoittavan investointipankin.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Markku Lehmus pitää ainakin teoreettisesti mahdollisena, että rahan antaminen suoraan kansalaisille olisi velkakirjaostoja parempi tapa katkaista nykyinen deflatorinen kehitys. Rahapoliittisesti siinä tosin oltaisiin tuntemattomilla vesillä.
Rahan jakaminen kansalle on Euroopan keskuspankin mandaatin vastaista, eikä Lehmus usko, että EKP olisi muutenkaan ensimmäisenä kokeilemassa keinoa.
»EKP on keskuspankeista konservatiivisin. Jos tätä jossain kokeillaan, niin ehkä Japanissa», Lehmus arvioi.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.