Siirry sisältöön

Kevät saapui Varsovaan

Vasemmiston supertähden Robert Biedrońin uusi liberaalipuolue Kevät haastaa syksyn vaaleissa Puolan konservatiivit.

Teksti Erkki Mervaala

Kuvat Erkki Mervaala

Varsova

Robert Biedrońin johtaman vasemmistoliberaalin Kevät-puolueen perustamisesta kerrottiin 6000 kuulijalle Varsovan Torwar-hallissa helmikuun alussa.

Robert Biedrońin johtaman vasemmistoliberaalin Kevät-puolueen perustamisesta kerrottiin 6000 kuulijalle Varsovan Torwar-hallissa helmikuun alussa.

 

 

 

Sunnuntaina 3. helmikuuta Varsovan Torwar-hallin eteen on kerääntynyt kymmenien metrien kiemurteleva jono. Väkeä on saapunut ympäri Puolaa, niin pienistä kuin suuristakin kaupungeista.

Osa kantaa Puolan lippua, osa EU:n tähtilippua. Vasemmiston uutta tähteä Robert Biedrońia on saapunut kuuntelemaan noin 6 000 puolalaista.

42-vuotias Biedroń on poikkeuksellinen hahmo Puolan politiikassa. Hän on Puolan historian ensimmäinen avoimesti homoseksuaali parlamentin jäsen ja pormestari.

Ennen Biedrońin nousua lavalle yleisön tunnelmaa kohotetaan kampanjavideoilla ja naistrion laulamalla John Lennonin Imaginella. Lopuksi ruudut vaihtuvat EU:n siniseen lippuun.

Ranskaksi laulettu Oodi ilolle saattelee Robert Biedrońin lavalle, ja yleisö repeää riemuisiin suosionosoituksiin. Liput, ilmapallot ja pahvikädet heiluvat vinhatusti ilmassa. Ei epäilystäkään siitä, etteikö Biedroń olisi ottanut mallia Ranskan Emmanuel Macronista.

Vähemmistöjen ja naisten oikeuksista puhuminen liikuttaa osan kuulijoista kyyneliin.

Puolan kahtiajaon korjaaminen ja yhteisöllisyys ovat illan pääteemoja. Maata hallitsee tällä hetkellä äärikonservatiivinen Laki ja Oikeus –puolue, joka on pyrkinyt sementoimaan valtaansa kaventamalla oikeuslaitoksen ja median riippumattomuutta. Puheensa aluksi Biedroń muistaa 20 päivää aiemmin Gdanskin torilla murhattua liberaalia pormestaria, Kansalaisfoorumin Paweł Adamowiczia.

Yli puolen tunnin puheessaan Biedroń puhuu Puolan mittakaavassa varsin edistyksellisistä ja vasemmistolaisista arvoistaan ja tavoitteistaan: kaikille kansalaisille on taattava laissa tasa-arvoiset oikeudet, yhteiskunnan ei tule hyljeksiä ketään ja syrjintä on kitkettävä.

Lähes jokaisen julkistuksensa jälkeen Biedroń joutuu odottamaan yleisön suosionosoitusten laantumista. Vähemmistöjen ja naisten oikeuksista puhuminen liikuttaa osan kuulijoista kyyneliin. Tasa-arvoisen lain tärkeys nostattaa »perustuslaki»-huutoja.

Vielä äänekkäämpi vastaus tulee Biedrońin vaatimuksiin kirkon ja valtion erottamisesta toisistaan. Puolassa 90 prosenttia kansasta kuuluu katoliseen kirkkoon, mutta tästä yleisöstä sitä ei uskoisi.

Biedrońin viesti on selvä. Puola ansaitsee muutoksen.

Puheen päätyttyä uusi puolue puolue saa nimensä. Klubisovitus Antonio Vivaldin Keväästä tahdittaa ruudulle kirjaimet WIOSNA (KEVÄT).

»Me olemme kevät, me olemme tuulahdus raitista ilmaa, joka muuttaa Puolan politiikan!» Biedroń julistaa riehaantuvan yleisön edessä.

Tapahtumaa on edeltänyt syyskuussa 2018 käynnistynyt kiertue, jonka aikana Biedroń tukijoineen on vieraillut 40 paikkakunnalla. Uuden puolueen ohjelma on rakennettu kuulijoilta kerättyjen kirjeiden pohjalta yhdessä asiantuntijoiden, aktivistien ja puolueen johtohahmojen kanssa.

Haluan tarjota poliittisen alustan, joka ei ole saanut alkunsa myrkyllisistä taisteluista kahden suurimman valtapuolueen välillä.

Ulkopolitiikalle antamassaan haastattelussa Biedroń kertoo, että syy uuden puolueen luomiselle on Puolaa 15 vuotta piinannut tuhoisa taisto kahden valtapuolueen, maata hallitsevan Laki ja Oikeus -puolueen ja opposition Kansalaisfoorumin välillä.

»Haluan tarjota Puolan kansalle poliittisen alustan, joka ei ole saanut alkuaan tai ole seurausta myrkyllisistä taisteluista kahden suurimman valtapuolueen välillä», Biedroń sanoo.

»Puolan parlamentissa on tällä hetkellä vain oikeistolaisia ja konservatiivisia puolueita. Yhteiskunta on paljon liberaalimpi ja edistyksellisempi kuin maamme harjoittama politiikka. Sen näkee tarkastelemalla kirkkoon tai perhemalleihin liittyviä näkemyksiä mielipidemittauksissa», Biedroń jatkaa puhelinhaastattelussa.

Puolan parlamenttivaalit järjestetään ensi syksynä. Parlamentin alahuoneessa on viiden prosentin äänikynnys, mikä vaikeuttaa uusien puolueiden nousua politiikkaan.

Kausi vajaan sadantuhannen asukkaan pohjoispuolalaisen Słupskin kaupungin pormestarina tarjosi Biedrońille kuitenkin tärkeän havainnon: jopa kolmannes hänen kannattajistaan oli tukenut kansallisella tasolla Laki ja Oikeus -puoluetta.

»Se tarkoittaa, että kun antaa tuoreen, uuden ja yhdistävän alustan, myrkyllinen kahtiajako katoaa. Sille pohjalle haluan rakentaa liikkeeni.»

Seuraavaksi Kevät-puolue suuntaa koko Puolan kattavalle keskustelukiertueelle. Vaalitaistossa puolue tukeutuu uusiin kasvoihin, seitsemään naiseen ja seitsemään mieheen, jotka vastaavat kukin omasta politiikan lohkostaan tai teemastaan.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Lue lisää Puolan poliittisesta tilanteesta maaliskuun Ulkopolitiikka-lehdestä 1/2019.

Robert Biedroń

Robert Biedroń

  • Avoimesti ateistin LGBT-aktivistin poliittinen ura alkoi vuonna 2001 homofobiaa vastaan kampanjoivassa järjestössä.
  • Vuonna 2005 Biedroń pyrki parlamentin alahuoneeseen Sejmiin Demokraattisen vasemmistoliiton SLD:n riveistä mutta jäi rannalle. Seuraavana vuonna hänestä tuli SLD:n kunnanvaltuutettu Olsztynissa.
  • Vuonna 2011 Biedroń nousi Sejmiin liberaalin Palikot-liikkeen edustajana. Palikotin tavoitteissa oli useita yhtäläisyyksiä Kevät-puolueen kanssa. Se keräsi vaaleissa 10 prosenttia äänistä.
  • Kesken edustajankautensa Biedroń voitti sitoutumattomana ehdokkaana pormestarinvaalit Pohjois-Puolassa sijaitsevassa Słupskin kaupungissa.
  • Pormestarikautensa 2014–2018 aikana Biedroń ryhtyi muodostamaan omaa Eurooppa-myönteistä ja vasemmistolaista liikettään.