Ajassa

Terveydenhuolto on kriisissä kaikkialla

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 8.3.2023
Terveydenhuollon työntekijät osoittivat mieltä pandemia-ajan palkanlisien puolesta Sri Lankassa vuonna 2021.

 

Terveydenhuollossa vallitsee globaali työvoimapula.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa oli vuonna 2020 noin 65 miljoonaa terveydenhuollon ammattilaista, vaikka tarvetta olisi 80 miljoonalle. Määrä kasvoi hieman viimeisinä vuosina ennen pandemiaa, mutta WHO arvioi, että vuonna 2030 vajausta on edelleen noin 10 miljoonan työntekijän verran. Suurin tarve on köyhissä ja keskituloisissa maissa.

Maailman talousfoorumi muistutti tämän vuoden alussa, että pandemia pahensi jo olemassa olevia ongelmia: työntekijöiden loppuun palamista, mielenterveyden ongelmia, pahoinvointia ja työpaikalla koettua väkivaltaa.

WHO:n mukaan maasta riippuen 8–38 prosenttia terveydenhuollon työntekijöistä kohtaa työssään väkivaltaa uransa aikana. Erityisen paha tilanne on Intiassa, jossa kolme lääkäriä neljästä on kokenut työpaikkaväkivaltaa. Mielenterveyden ja uupumuksen ongelmat taas korostuvat rikkaissa maissa.

Maailman talousfoorumin mukaan terveydenhuollon houkuttelevuutta voisi parantaa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöllä, kansainvälisellä yhteistyöllä ja riittävillä palkoilla myös köyhemmissä maissa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu