Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

Lojaalius Putinille kantoi: Viktor Zolotov nousi turvamiehestä kansalliskaartin johtoon

Teksti:
Kuvat:
Julkaistu: 5.12.2019
Vielä vuonna 1991 turvamies Viktor Zolotov (ylimpänä) oli statistin roolissa.

 

Boris Jeltsin nousi panssarivaunun päälle Moskovassa elokuun 19. päivänä vuonna 1991 ja tuomitsi puheessaan edellisenä päivänä alkaneen vanhoillisten vallankaappausyrityksen.

Kohtauksesta tuli ikoninen uudelle Venäjälle. Tilanteessa otetussa kuvassa ylimpänä tankin päällä näkyy Jeltsinin takana mustassa pikkutakissa turvamies Viktor Zolotov. Vielä silloin hän oli statistin roolissa.

Zolotov oli palvellut KGB:ssä mutta ymmärsi jättää uppoavan laivan ja siirtyi vuonna 1991 Venäjän federaation presidentin turvallisuuspalvelun leipiin. Pian Moskovan elokuun tapahtumien jälkeen hänestä tuli Pietarin uudistusmielisen pormestarin Anatoli Sobtšakin henkivartija.

Sobtšakin palveluksessa Zolotov tutustui Pietarin kaupunginhallituksen ensimmäiseen varapuheenjohtajaan Vladimir Putiniin. Toukokuussa 2000 Venäjän presidentiksi noussut Putin nimitti Zolotovin turvallisuuspalvelunsa johtajaksi.

Lojaalius Putinille on kantanut korkealle. Nyt kenraali Zolotov johtaa vuonna 2016 perustettua kansalliskaartia, jonka vahvuus on 350 000 sotilasta. Sisäministeriön joukoista koottu kansalliskaarti on alisteinen suoraan presidentille. Sen toimivaltuuksia on lisätty asteittain: kaartilaisilla on oikeus pysyä nimettöminä virantoimituksessa, lupa käyttää tuliaseita ja panssariajoneuvoja sekä oikeus tunkeutua rakennuksiin tarpeen vaatiessa.

Zolotov tuskin on ensimmäisenä hylkäämässä Putinia, mikäli tämän asema käy tukalaksi. Arviot kenraalin omaisuudesta liikkuvat 2–3 miljardin ruplan haarukassa.

 

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa