Ukraina tiivistää yhteistyötään amerikkalaisen ydinpolttoainetta valmistavan Westinghousen kanssa, ilmoitti Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk viime vuoden lopussa. Westinghouse kuuluu japanilaiseen Toshibakonserniin.
Jatsenjukin mukaan sopimuksen tavoitteena on vähentää Ukrainan riippuvuutta Venäjästä. Ukrainan ydinvoimasektori on tähän saakka ollut Venäjän valtiollisen energiayhtiön Rosatomin hallitsema.
Venäjän ulkoministeriö totesi heti sopimuksen julkistamisen jälkeen, että Ukrainan hallitus on ryhtynyt »vaaralliseen kokeiluun», joka uhkaa eurooppalaisten turvallisuutta ja terveyttä.
Venäjä oli jo aiemmin ilmaissut toistuvasti huolensa läntisen polttoaineen sopivuudesta neuvostovalmisteisiin ydinvoimaloihin. Presidentti Vladimir Putin viittasi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan vuonna 2013 ongelmiin Etelä-Ukrainan ydinvoimalassa, joka siirtyi Westinghousen polttoaineeseen vuonna 2005. Putinin mukaan ongelmien ratkaisemiseksi tarvittiin venäläistä osaamista.
Ukrainan ja Venäjän energiasiteet ovat vanhastaan voimakkaat. Kaikki Ukrainan toiminnassa olevat 15 ydinreaktoria ovat neuvostovalmisteisia. Ne tuottavat 45 prosenttia maan tarvitsemasta sähköenergiasta.
Rosatomin ydinpolttoaineyksikön viennistä 55 prosenttia suuntautuu Ukrainaan. Maa on venäläisen ydinpolttoaineen tärkein vientimarkkina-alue, mikä selittää osaltaan venäläisten tiukkaa asennetta.
Ukraina solmi vuonna 2010 maan silloisten vallanpitäjien johdolla pitkäaikaisen ydinpolttoaineen tuontisopimuksen Venäjän kanssa. Vuonna 2011 Ukraina ja Venäjä perustivat yhteisyrityksen, jonka on määrä rakentaa ydinpolttoaineen tuotantolaitos Kirovohradin alueelle Keski-Ukrainaan. Rakennustöiden piti valmistua syksyllä 2014, mutta nyt työt on keskeytetty.
Rosatom ja Venäjän johto ovat koko Ukrainan sodan ajan vakuutelleet, että Venäjä on vastakin luotettava ydinvoimakumppani Ukrainalle. Rosatominpääjohtaja Sergei Kirijenko totesi keväällä 2014, että politiikan, jolla tässä tapauksessa tarkoitetaan Ukrainan halua vähentää riippuvuuttaan nimenomaan Venäjästä, ei tulisi vaikuttaa liikaa päätöksentekoon.
Taustalla on Rosatomin ja Westinghousen tiukka kamppailu tulevaisuuden ydinenergiamarkkinoista.
Westinghouse on toimittanut laitteistoja yli puoleen Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa käynnissä olevista ydinvoimaloista, ja yrityksellä on ydinpolttoaineen tuotantolaitokset Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ruotsissa. Venäjä haluaa laittaa Westinghouselle ja ranskalaiselle Arevalle kampoihin Rosatomin avulla. Rosatom on ilmoittanut haluavansa toimittaa polttoainetta länsivalmisteisiin ydinvoimaloihin.
Ukrainan päätös yhteistyön syventämisestä Westinghousen kanssa on maan pitkän aikavälin politiikan mukaista. Venäjän reaktiot kertovat maan ulkopolitiikan nykytilasta: jokainen askel »kohti lännen leiriä» halutaan tulkita uhaksi Venäjän vaikutusvallalle.