Syyrialla ja Turkilla on yli 800 kilometriä yhteistä rajaa, joka ulottuu Välimereltä aina Kaakkois-Anatolian kukkuloille.
Naapurusten välit ovat perinteisesti olleet hyvin jännittyneet. Kiistanaiheet alkavat jo rajan alkupisteestä. Välimeren rannalla sijaitsee Hatayn maakunta, jonka Turkki liitti Ranskan myötävaikutuksella omaan alueeseensa vuonna 1939. Syyriassa tätä on pidetty laittomana, ja Hatayn katsotaan kuuluvan Syyrialle.
Tämän vuoden aikana Syyrian sisällissota on kiristänyt Syyrian ja Turkin välit äärimmilleen. Lokakuun alussa Syyriasta ammuttu kranaattituli tappoi viisi ihmistä Turkin puolella sijaitsevassa Akçakalessa. Ei kuitenkaan ole selvää, olivatko kranaatit Syyrian armeijan vai kapinallisten ampumia.
Turkki päätti joka tapauksessa vastata tuleen, ja vaikkeivät maat ole sotatilassa, niiden suhteet ovat kutakuinkin niin jäissä kuin mahdollista. Marraskuussa Turkki ilmoitti pitävänsä Syyrian oppositioliittoa Syyrian laillisena hallituksena.
Sävy on muuttunut nopeasti. Vielä vuoden 2011 alussa maiden pääministerit nähtiin käsi kädessä ja hymy huulilla muuraamassa peruskiveä padolle, jota ryhdyttiin rakentamaan maiden rajalle. Pato on tiettävästi yhä rakenteilla, mutta se saatetaan joutua nimeämään uudelleen. Tähän asti sitä on kutsuttu ”Ystävyyden padoksi”.