Ajassa

Ystävyyttä ja kranaattitulta

Teksti:
Julkaistu: 12.12.2012

Syyrialla ja Turkilla on yli 800 kilo­metriä yhteistä rajaa, joka ulottuu Välimereltä aina Kaakkois-Anatolian kukkuloille.

Naapurusten välit ovat perintei­sesti olleet hyvin jännittyneet. Kiistan­aiheet alkavat jo rajan alkupisteestä. Välimeren rannalla sijaitsee Hatayn maakunta, jonka Turkki liitti Ranskan myötävaikutuksella omaan alueeseensa vuonna 1939. Syyriassa tätä on pidetty laittomana, ja Hatayn katsotaan kuu­luvan Syyrialle.

Tämän vuoden aikana Syyrian sisällissota on kiristänyt Syyrian ja Turkin välit äärimmilleen. Lokakuun alussa Syyriasta ammuttu kranaattituli tappoi viisi ihmis­tä Turkin puolella sijaitsevassa Akçakalessa. Ei kuitenkaan ole selvää, olivatko kranaatit Syyrian armeijan vai kapinal­listen ampumia.

Turkki päätti joka tapauksessa vas­tata tuleen, ja vaikkeivät maat ole sota­tilassa, niiden suhteet ovat kutakuinkin niin jäissä kuin mahdollista. Marras­kuussa Turkki ilmoitti pitävänsä Syy­rian oppositioliittoa Syyrian laillisena hallituksena.

Sävy on muuttunut nopeasti. Vielä vuoden 2011 alussa maiden pääministe­rit nähtiin käsi kädessä ja hymy huulilla muuraamassa peruskiveä padolle, jota ryhdyttiin rakentamaan maiden rajalle. Pato on tiettävästi yhä rakenteilla, mutta se saatetaan joutua nimeämään uudel­leen. Tähän asti sitä on kutsuttu ”Ystä­vyyden padoksi”.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu