Ulkopolitiikka-lehden sivusto on uudistunut!
Nopeat

15-vuotiaana valtaan

Teksti:
Julkaistu: 16.9.2012

RUSTY STEWART/ FLICKR

Palestiinalainen Bašaer Othman, 15, rikkoi kuluneena kesänä lasikaton niin että rytisi. Nuori palestiinalainen työskenteli Länsirannalla sijaitsevan kotikaupunkinsa Allarin pormestarina – ensimmäisenä naisena.

Kaupunki nimitti kesän ajaksi yh­dentoista nuoren valtuuston vastaamaan kaikesta muusta paitsi taloudesta. Oth­man ehti kahden kuukauden kesäpestin­sä aikana johtaa puhetta muun muassa kokouksessa, jossa päätettiin Allarin en­simmäisestä julkisesta puistosta ja lasten leikkikentästä. Kokousten johtamisen lisäksi Othman kertoi pitäneensä mo­nituisia puheita ja tavanneensa lukuisia kaupunkilaisia.

”Aluksi ihmiset olivat epäileviä ikämme takia. Mutta sitten he näkivät, että teemme töitä, olemme vahvoja ja sitoutuneita, ja nyt he kunnioittavat meitä”, Othman kertoi brittilehti Guar­dianin haastattelussa.

Jos Othmanin pitäisi valita, hän tie­täisi tarkkaan, mihin vielä pyrkisi vai­kuttamaan.

”Haluaisin luoda projektin, joka tar­joaisi nuorille niin paljon työpaikkoja kuin suinkin. Sen sijaan, että monet läh­tevät halpatyövoimaksi Israelin puolelle, meidän täytyy luoda työpaikkoja tänne”, hän totesi. Lähi-idässä lähes neljännes nuorista on työttömänä.

Allarin vakituinen pormestari Sufian Šadid luonnehti Othmania karismaatti­seksi ja vahvaksi johtajaluonteeksi. Näh­täväksi jää, ovatko alueen muut maat, kuten äskettäin valtaansa vaihtaneet Tunisia ja Egypti, valmiita työllistämään nuoriaan Allarin kaupungin malliin.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa somessa