Ajatus siitä, että kovat ajat koventavat asenteita maahanmuuttajia kohtaan ja kasvattavat populististen oikeistopuolueiden suosiota, on yksioikoinen, kirjoittavat australialaisen Queensland Universityn tutkijat Frank Mols ja Jolanda Jetten kevään Political Psychology -lehdessä.
Molsin ja Jettenin mukaan populistipuolueet voivat menestyä myös, kun eletään taloudellisesti hyviä aikoja. Esimerkiksi Itävallan vapauspuolue FPÖ lisäsi kannatustaan alle kymmenestä yli kahteenkymmeneen prosenttiin vuosina 1986–1994, jolloin maan talous kasvoi 1,7-kertaiseksi.
Populistien suosiota voi hyvinä aikoina ruokkia ajatus siitä, että talouskasvun luoma vauraus ei hyödytä omaa yhteiskunnallista ryhmää, jos hyötyjä täytyy jakaa esimerkiksi maahanmuuttajien kanssa. Vaurauden odotus voikin lisätä ihmisten alttiutta maahanmuuton vastaiselle retoriikalle.
Tutkijat kutsuvat ilmiötä statusahdistukseksi. Se ei synny tyhjästä, he huomauttavat.
Populistijohtajat esittävät yhteiskunnan taistelutantereena, jossa »pahansuopa eliitti» on liittoutunut maahanmuuttajien kanssa »kunniallista kansaa» vastaan. Silloin he pyrkivät muuttamaan kuulijoiden asenteita aktiivisesti, vaikka itse väittäisivät vain vastaavansa passiivisesti yleisön odotuksiin.