Aurinkoenergian tuotanto on kasvanut Kiinassa 2010-luvulla huimaa vauhtia. Tämän vuoden maaliskuuhun mennessä tuotantokapasiteetti kohosi jo 33 gigawattiin. Kiinaa kuitenkin piinaavat laajat ja sakeat saastepilvet, jotka sairastuttavat ihmisiä etenkin suurkaupungeissa ja alentavat näkyvyyden pahimmillaan vain kymmeniin metreihin.
Miten Kiinan ilmansaasteet vaikuttavat aurinkoenergian tuotantomahdollisuuteen, teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta?
»Jos kävelee Kiinan suurkaupungeissa, huomaa smogin vaikutuksen ja valon määrän vähenemisen. Auringon säteily vähenee samassa suhteessa, ja samalla säteilyn luonne muuttuu: tulee enemmän hajasäteilyä kuin suoraa säteilyä.»
»Arviolta 20–30 prosenttia auringon energian potentiaalista menee hukkaan saasteiden vuoksi. Aurinkopaneeleita joudutaan asentamaan samassa suhteessa enemmän.»
»Asia riippuu paljon myös ilmanalasta ja ilmavirtauksista. Rannikolla siihen vaikuttaa vielä ilmankosteus, joka muodostaa luontaista utua. Esimerkiksi Shanghai on selvästi etelämpänä kuin Suomi [Afrikan pohjoisrannikon korkeudella], mutta vuoden mittaan auringon säteilyä saadaan siellä tuskin enempää kuin Helsingissä.»