EU-maiden on taattava Syyriasta paenneille turvallinen pääsy unionin alueelle ja mahdollisuus reiluun turvapaikkamenettelyyn, vaati EU-parlamentti viime vuoden lopulla.
Käytännössä vain harvalla Syyriasta paenneella on mahdollisuus tulla laillisesti hakemaan turvaa Euroopasta. Useimmat EU-maat vaativat syyrialaisilta viisumin, mutta ovat sulkeneet edustustonsa Syyriassa. Turvapaikkaa voi hakea vasta paikan päällä EU-maassa.
Esimerkiksi Saksa vaatii viisumin myös sellaisilta syyrialaisilta lentomatkustajilta, joiden lopullinen määränpää on kolmannessa maassa. Tämä selviää Euroopan pakolaisjärjestöjen kattojärjestön ECRE:n julkaisemasta raportista.
Yhteinen politiikka, eri menettelyt
EU-maista turvaa hakevien syyrialaisten asemaa hankaloittaa myös se, että EU-maat kohtelevat samankaltaisiakin hakijoita eri tavoin, ECRE kirjoittaa.
Vaikka EU-maat hyväksyivät viime vuonna lähes kaikki syyrialaisten turvapaikkahakemukset, osa EU-maista on myöntänyt syyrialaisille pakolaisen aseman, osa turvapaikan toissijaisen suojeluntarpeen perusteella.
”Jäsenmaiden viranomaiset päättävät, mitä suojelumenettelyä käytetään. Päätös tehdään kunkin hakemuksen yksilöllisen tarkastelun, hakijan lähtömaan tilanteen ja hakijan henkilökohtaisen profiilin perusteella”, sanoo Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston EASO:n tiedottaja Jean-Pierre Schembri.
Pakolaisen asemaan on oikeutettu henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä kotimaassaan vainoa rodun, uskonnon, kansallisuuden, poliittisen mielipiteen tai yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen vuoksi. Toissijainen suojeluntarve tarkoittaa, että henkilöllä on syytä pelätä henkensä puolesta esimerkiksi kotimaassa uhkaavan kuolemantuomion, kidutuksen tai aseellisen konfliktin vuoksi.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR katsoo, että suurin osa syyrialaisista turvapaikanhakijoista täyttää pakolaiskriteerit, vaikka heihin ei kohdistuisi uhkaa yksittäisinä henkilöinä. Pakolaisaseman myöntämisen perusteeksi pitäisi riittää turvapaikanhakijan pelko turvallisuutensa puolesta vaikkapa siksi, että hän on yhteydessä johonkin konfliktissa taistelevaan osapuoleen ja hänen asuinseutunsa on vastakkaisen osapuolen taistelijoiden hallussa.
Tammikuuhun mennessä syyrialaisia oli tullut Eurooppaan noin 64 000, joista huomattava osa Saksaan ja Ruotsiin. Syyrian lähialueille oli paennut yli kaksi miljoonaa syyrialaista.
EU-maat ovat sitoutuneet auttamaan syyrialaisia myös vastaanottamalla kiintiöpakolaisia. Suomi vastaanottaa tänä vuonna 500 syyrialaista pakolaista. Ruotsissa vastaava luku on 400, Saksassa 10 000.