Kirja

Globaalin vallan rappio

Teksti:
Julkaistu: 20.9.2013

Valtiolliseen valtaan perustuva westfalenilainen kansainvälinen järjestys on jo moneen kertaan julis­tettu kuoliaaksi. Gobalisoituva talous nostaa valtaan uudenlaisia toimijoita, kuten suuryrityksiä, ja informaatio­teknologian muutokset ruokkivat kan­salaisyhteiskuntien verkottumista ja muuttavat lojaliteetteja.

Mosés Naímin keskeinen argumentti on, että jotakin on jäänyt tätä muutosta analysoitaessa huomaamatta: valtiolli­nen valta rapautuu, koska sen keskeinen perusta ei ole enää entisellään.

Vanhassa järjestyksessä suuri oli kaunista, keskusjohtoisuus oli vallan tae ja sotilaallinen voima avain globaa­liin valtaan. Naím pyrkii todistamaan, kuinka valtiollisen vallan kaikki keskei­set perustat ovat nyt rapautumassa, kun globaali keskiluokka kasvaa, liikkuvuus lisääntyy ja kommunikaatiojärjestelmät kehittyvät. Naímin mukaan suuri koko tai byrokraattinen hallintajärjestelmä ei takaa valtaa enää edes ei-valtiollisille toimijoille, kuten yrityksille, kirkolle tai ammattiyhdistysliikkeelle.

Mosés Naím on Carnegie Endow­ment for International Peacen tutkija ja Foreign Policy -lehden entinen päätoimit­taja. Hän toimi 1990-luvulla Venezue­lan kauppa- ja teollisuusministerinä ja Maailmanpankin johtokunnan jäsenenä.

Kirjan näkökulma on kuitenkin omaa valtaansa suojaavan suurvallan nä­kökulma. Vaikka pirstaloituvassa maail­manjärjestyksessä nähdään paljon hyvää, rivien välistä paistaa huoli Yhdysvaltain johtajuuden murenemisesta.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu