Tilaa UP-lehden uutiskirje
Ajassa

Hei mekin vakoillaan!

Teksti:
Julkaistu: 2.12.2013

Maailman suurin internetin solmu­kohta DE-CIX sijaitsee lähes kes­kellä Saksaa, Frankfurtin kaupungis­sa. Keskellä tuota solmukohtaa on jo muutaman vuoden ollut myös Saksan tiedustelupalvelu BND: se urkkii DE-CIX:n verkkoliikennettä – mukaan lu­kien Saksan kansalaisten tietoja, väittää Keski-Saksan yleisradion Fakt-ajankoh­taisohjelma.

Saksan laki kieltää tiedustelupal­velua urkkimasta omia kansalaisiaan. Ajankohtaisohjelman mukaan BND olisi kuitenkin painostanut Britannian tiedus­telupalvelun avustamana läpi lain uudel­leentulkinnan, jonka mukaan internetin tietoliikenne määritellään ”ulkomaan­viestinnäksi”, koska se soljuu jatkuvasti yli valtiorajojen. Tämä laintulkinta an­taisi BND:lle luvan urkkimiseen, Fakt kertoo.

Valtuuksiaan laajentamalla BND on Faktin tietojen mukaan halunnut ol­la keskellä kansainvälisen tiedustelun ydinjoukkoa Britannian, Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin tiedustelupalvelujen rinnalla.

Saksan tiedustelupalvelu oli kehit­tänyt edistyneitä urkintaohjelmia jo vuonna 2008 ja myös toimittanut niitä Yhdysvaltain NSA:lle, Fakt kertoo. Tästä huolimatta BND:tä pidettiin tiedustelu­piireissä sinä tyyppinä, joka aina kyselee toisilta niiden salaisuuksia mutta jolla ei oikein ole omia juoruja kerrottavanaan.

Fakt lainaa väitteidensä tueksi brit­titiedustelun entistä työntekijää Annie Machonia:

”Britannian ja Yhdysvaltain tiedus­telupalvelut eivät luota BND:hen, vaan pitävät sitä kolmannen luokan tiedus­telijana. BND vertautuu tässä mielessä esimerkiksi Venäjän tiedustelupalveluun. Tästä huolimatta BND on halunnut eh­dottomasti olla mukana ja auttamassa”, Machon sanoo.

Nyt BND:llä on siis tarjota britti- ja yhdysvaltalaistiedustelulle megaluokan tietomääriä saksalaisten verkkoliiken­teestä. Nähtäväksi jää, onnistuuko BND lunastamaan paikkansa ”viiden silmän” läntisessä tiedusteluklubissa.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu