Kun ilmasto muuttuu, kuivuuskaudet etenkin Afrikassa pahenevat ja vesipula kärjistyy. Seuraa taloudellisia tappioita, ja konfliktien riski kasvaa.
Tämä on se tavallinen tarina ilmastonmuutoksesta, joka toistuu uutisissa ja josta poliitikot kautta maailman varoittelevat. Mutta: tieteessä ei ole pitävää näyttöä siitä, että ilmastonmuutoksella olisi yhteyttä valtioiden välisiin konflikteihin, sisällissotiin tai yksipuoliseen väkivaltaan, kuten kansanmurhiin.
Näin toteaa Oslon rauhantutkimusinstituutin tutkija Nils Petter Gleditsch instituutin vastajulkaistussa, ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteyttä tarkastelevassa artikkelisarjassa.
Sarjan esimerkki Keniasta osoittaa, että konfliktit ovat maanviljelijä- ja karjankasvattajayhteisöissä yleisempiä sateisina kuin kuivina kausina. Myöskään Malissa kuivuus ei ole sanottavasti lisännyt konflikteja.
Artikkelisarja tarkastelee myös talouskasvun, ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteyksiä. Sarjan mukaan talouskasvu ja ilmastonmuutos kulkevat yleensä käsi kädessä. Toisaalta talouskasvun hidastuminen voi lisätä konfliktiriskiä.
”Ironista kyllä, pelot ilmastonmuutoksen aiheuttamasta sodasta voivat muuttua todeksi, jos ilmastonmuutosta hillitään keskituloisissa maissa niin, että talouskehitys hyytyy”, sarjassa todetaan.