1/2016

1/2016

Teema: Nationalismi nousee

Unionin ratkaiseva vuosi

Unionin ratkaiseva vuosi

Euroopan unioni on perinteisesti vahvistunut kriiseissään. Nyt pakolaiskriisi, kansallismielinen populismi ja Britannian kansanäänestys voivat hajottaa sen.

Lue Unionin ratkaiseva vuosi

Kansan valitsema presidentti

Kansan valitsema presidentti

Ydinsovun jälkeen Iranin johto tarvitsee uuden kriisin pysyäkseen vallassa, sanoo maan ensimmäinen presidentti, maanpaossa elävä Abolhassan Banisadr. Hän on taistellut koko elämänsä demokratian puolesta.

Lue Kansan valitsema presidentti

Äärioikeisto ajan hengessä

Pakolaiskriisi ja terrorismi kasvattavat äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman suosiota. Puolue on kuitenkin kompastunut fasistiseen perintöönsä ja eurovastaiseen talouspolitiikkaansa, sanoo politiikan tutkija Jean-Yves Camus.

Lue Äärioikeisto ajan hengessä

Pyhä sota on nihilististä sukupolvikapinaa

Ranskan todellinen ongelma ei ole Isisin kalifaatti vaan nuorten kapina Ranskan omalla maaperällä, kirjoittaa islamiin erikoistunut politiikan tutkija Olivier Roy.

Lue Pyhä sota on nihilististä sukupolvikapinaa

Analyysi

Krimin valtaus vahvisti Venäjän asemia

Venäjä lisäsi valtaansa Mustallamerellä, mutta on edelleen Turkin armoilla Välimeren väylällä.

Lue Krimin valtaus vahvisti Venäjän asemia

Rouva (v)erotuomari

Monet suuryritykset eivät maksa miljoonavoitoistaan senttiäkään veroja Eurooppaan. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager on päättänyt laittaa keplottelijat kuriin ja saanut vastaansa muun muassa Gazpromin, Googlen ja Barack Obaman.

Lue Rouva (v)erotuomari

Matkalla eurovaltioon

Euroopan rahaliiton valuvikojen korjaaminen voi luoda euroalueelle nopeastikin liittovaltion rakenteita. Vaihtoehtoisista malleista olisi syytä keskustella myös Suomessa.

Lue Matkalla eurovaltioon

”Orbanisaation” uhka varjostaa Puolaa

Kansallismielisen PiS-puolueen murskavoitto parlamenttivaaleissa on herättänyt huolen Puolan kääntymisestä Unkarin viitoittamalle tielle. Lähtökohdat vallan keskittämiseen eivät kuitenkaan ole PiS:lle yhtä suotuisat.

Lue ”Orbanisaation” uhka varjostaa Puolaa

Venäjän kuudes kolonna

Venäjä horjuttaa Euroopan unionia solmimalla yhteyksiä Euroopan äärioikeistoon. Autoritaarinen valtio tarvitsee ulkomaisia kumppaneita myös omien kansalaistensa rauhoittamiseksi.

Lue Venäjän kuudes kolonna

Maailmanlopun sanansaattaja

Abu Bakr al-Baghdadi oli tunnollinen opiskelija ja jalkapalloilija, joka vihasi häviämistä. Yhdysvaltojen vankilassa hän kasvoi johtajaksi ja voitti kaikki kostonhimoiset puolelleen.

Lue Maailmanlopun sanansaattaja

Tosiasioita jäljittämässä

Järjestäytyneet ryhmät syöttävät venäläisille tiedotusvälineille tekaistuja tiedotteita. Sellaisen tunnistaa tarkistamalla lähetysosoitteen, sanoo riippumattoman Fontanka-uutissivuston päätoimittaja.

Lue Tosiasioita jäljittämässä