Siirry sisältöön

Tuloerot ja korruptio vaarantavat Kiinan vakauden

Teksti Matti Koskinen

Vauraus koskettaa vain osaa kiinalaisista, ja tuloerot ovat kasvaneet. Kuvat: Wikimedia Commons/Hoskoamingwia (CC BY-SA 4.0)

Vauraus koskettaa vain osaa kiinalaisista, ja tuloerot ovat kasvaneet. Kuvat: Wikimedia Commons/Hoskoamingwia (CC BY-SA 4.0)

 

Kiina oli ainoa merkittävä talous, joka kasvoi pandemiavuonna 2020. Se ei kuitenkaan välttämättä näy kuluttajien taskussa.

Nuoret kiinalaiset nurisevat jo sosiaalisessa mediassa asumisen ja ruoan hintojen noususta, kertoi hong­kongilainen South China Morning Post helmikuussa. Vaikka luotto Kiinan kansantalouden näkymiin on vahvaa, moni kokee henkilökohtaisen taloustilanteensa epävarmaksi. Lehden mukaan Kiinassa kotitalouksien kulutuksen suhde bruttokansantuotteeseen on noin 30 prosenttiyksikköä pienempi kuin kehittyneissä talouksissa. Myös palkkojen osuus bkt:sta on Kiinassa pienempi kuin länsimaissa. Talouskasvun hedelmät näyttäisivät keskittyvän sijoittajille.

Ekonomisti Branko Milanovic toteaa Foreign Affairs-lehdessä, että eriarvoistuminen on normaalia nopeasti kehittyvässä ja kaupungistuvassa taloudessa, mutta se ei täysin selitä Kiinan kehitystä. Merkittävä syy on viranomaisten harjoittama korruptio, jonka kautta kasautuvat tulot eivät näy virallisissa tuloerolaskelmissa. Yhdessä kansalaisten kokeman taloudellisen epävarmuuden kanssa se syö hallituksen legitimiteettiä, Milanovic toteaa.

Rikkaimmat kommunistisen puolueen jäsenet ovatkin nykyisin suursijoittajia, joiden kasvanut taloudellinen ja poliittinen valta on haaste presidentti Xi Jinpingille. Kiina saattaa olla matkalla kohti Venäjän kaltaista oligarkiaa, Milanovic arvioi lehdessä. Vaihtoehtona on puoluejohdon entistä tiukempi autoritaarinen ote raharikkaista. IT-miljardööri Jack Man (kuvassa oikealla) katoaminen julkisuudesta vuodenvaihteessa viittaa puolueen pitelevän liike-elämän eliittiä lyhyessä lieassa.