Siirry sisältöön

Venäläisnuoret suhtautuvat protesteihin suopeasti

Nuori sukupolvi on yhä tyytymättömämpi Putinin hallintoon.

Teksti Kaarina Vainio

 

Venäjän alkuvuoden laajat protestit eivät ole jääneet venäläisiltä huomaamatta. Protestoijille riittää myös ymmärrystä, erityisesti nuorilta.

Venäläisistä 80 prosenttia oli seurannut tai ainakin kuullut mielenilmauksista, jotka liittyvät nimenomaan oppositiojohtaja Aleksei Nalvalnyin vangitsemiseen ja paljastuksiin, ilmenee venäläisen tutkimuskeskuksen Levadan kyselytutkimuksesta. Viidennes vastaajista sanoi seuranneensa mielenosoituksia tarkasti.

Vastaajista 59 prosenttia suhtautui mielenilmauksiin osallistuneisiin ihmisiin myönteisesti tai neutraalisti. Venäläisten asenteet protestoijia kohtaan eivät olleet kuitenkaan yhtä positiivisia kuin viime kesänä Habarovskissa mieltään osoittaneisiin ihmisiin. Habarovskissa oli laajoja protesteja suositun kuvernöörin erottamisen jälkeen.

Navalnyiin liittyviä mielenosoituksia tukevat erityisesti venäläisnuoret, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi Vladimir Putinin vallan alla. 18–24-vuotiaista liki 80 prosenttia suhtautui mielenosoittajiin positiivisesti tai neutraalisti. Alle nelikymppisistäkin suurin osa, 69 prosenttia, suhtautui myönteisesti tai neutraalisti protestoijiin.

 

Venäläisnuorten tuki presidentti Putinille on laskenut vuoden 2018 puolivälistä lähtien. Nuoret ovat yhä tietoisempia viranomaisten mielivallasta, ja internetin ja viestipalvelu Telegramin rajoittaminen on kiihdyttänyt vieraantumista vallanpitäjistä entisestään, kertoo European Policy Analysis -keskuksen (CEPA) ja Levadan viime syksynä julkaisema tutkimus.

Tutkimuksen mukaan nuoret ovat Venäjällä aktiivisia internetin ja sosiaalisen median käyttäjiä, minkä vuoksi he ovat myös vähemmän alttiita Kremlin propagandalle. Yli 65 prosenttia nuorista seurasi uutisia netistä, kun yli nelikymppisille päätietolähde oli televisio.

Erityisen nopeasti on kasvanut Instagramin ja Youtuben suosio. Uudet julkkishahmot voivat saavuttaa suoraan miljoonayleisön eri puolilta Venäjää ilman valtion kontrollia. Esimerkiksi toimittaja Juri Dudin Youtube-kanavalla on 8,7 miljoonaa tilaajaa. Tutkimuksen mukaan venäläisyleisö onkin jakaantunut nuoriin ja vanhoihin sen mukaan, keitä he seuraavat.