Siirry sisältöön

Kaksi järjestelmää, yksi suunta

Hongkongin siirryttyä Kiinan haltuun se on alkanut muistuttaa yhä enemmän emomaataan.

Teksti Matti Koskinen

Maaliskuun 27. päivä Hongkongissa äänestetään hallinto­johtajasta. Nykyinen johtaja Carrie Lam päättää kautensa kesäkuussa ja saattaa hakea jatkoa. Vaalit ovat tosin vaillinaiset, sillä käytännössä Kiina valitsee suosikkinsa johtajaksi.

Kun Hongkong vuonna 1997 siirtyi Britannialta Kiinan kansantasavallan hallintaan, Kiina lupasi sen säilyttävän poliittiset ja yhteiskunnalliset vapautensa. Kiinan käyttämä fraasi »yksi maa, kaksi järjestelmää» on kuitenkin viime vuosina menettänyt merkitystään.

 

 

»Vielä joitakin vuosia sitten Manner-Kiina ja Hongkong olivat hyvin erilaisia yhteiskuntia. Hongkong on ylipäätään ollut aika erikoinen järjestelmä, jossa keskeiset vauraat perheet ja sukuyritykset ovat pitkälti pyörittäneet asioita», sanoo valtio-opin professori Mikael Mattlin Turun yliopistosta.

Monella mittarilla Hongkong ja Kiina ovat kuitenkin lähentyneet tosiaan. Kiina on vetänyt Hongkongia alaspäin demokratian ja vapauden saralla. Hong­kongissa tulotaso on yhä korkeampi, mutta myös tuloerot ovat keskimäärin hieman Manner-Kiinaa suuremmat. Tosin Kiinan tuloerotilastoihin liittyy epävarmuutta.

Mattlin huomauttaa, ettei alueita voi suoraan verrata: Hongkong on vauras kaupunki ja erityishallintoalue, Kiina valtava maa. Järkevämpää on verrata Hongkongia kiinalaisiin kaupunkeihin kuten Shenzheniin tai Shanghaihin, jolloin erot hämärtyvät.

»Vallitseva näkemys on, että Hongkong muuttuu pikkuhiljaa kiinalaiseksi suurkaupungiksi. Näennäisiä eroja säilyy, mutta ne ovat pienenemään päin», Mattlin sanoo.

Juttua korjattu: Lehteen painetussa jutussa viitattiin Hongkongiin kaupunkivaltiona, kyseessä on kaupunki ja erityishallintoalue. Lisätty myös maininta Kiinan tuloerotietojen epävarmuudesta.