Siirry sisältöön

Saudi-Arabia empii Israelin kädenojennusta

Teksti Esa Salminen

Kuvat ABED AL HASHLAMOUN/ EPA-EFE/ALL OVER PRESS

Saudi-Arabian nuorisolle Palestiinalla on symboliarvoa. Israelilaissotilas vartioi kiinniotettua palestiinalaista Länsirannalla lokakuussa.

Saudi-Arabian nuorisolle Palestiinalla on symboliarvoa. Israelilaissotilas vartioi kiinniotettua palestiinalaista Länsirannalla lokakuussa.

 

Israelissa valtaan uudelleen noussut pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti loppuvuodesta haluavansa täydet diplomaattisuhteet Saudi­-Arabian kanssa.

Ajatus ei ole uusi, sanoo tutkija Yasmine Farouk Carnegie Endowment for International Peace -tutkimuslaitoksesta.

»Netanjahu ja muut israelilais­johtajat ovat kiinnostuneita laajentamaan suhteitaan arabimaailmassa, ja jos Saudi-Arabia ottaa askeleen, muut tulevat perässä.»

Diplomaattisuhteiden avaaminen Israeliin ei kuitenkaan olisi Saudi-Arabialle ongelmatonta. Maan virallinen linja on ollut, ettei suhteita palauteta ennen kuin Palestiinan-kysymyksessä edetään. Faroukin mukaan Saudi-Arabia menettäisi uskottavuuttaan lähimaiden silmissä, jos se vaihtaisi linjaansa.

Myös solidaarisuus palestiinalaisia kohtaan on voimakasta, etenkin vanhemman sukupolven keskuudessa.

»Nuorillekin Palestiinan tilanne edustaa ihmis­oikeusloukkauksia ja väkivaltaa, ja siihen moni voi samastua.»

 

Saudi-Arabia pohtii nyt Faroukin mukaan sitä, mitä se saisi vastineeksi joko Israelilta tai Yhdysvalloilta.

Israelin puolustusjärjestelmät kiinnostavat saudeja, ja Yhdysvallat voisi tarjota esimerkiksi virallista puolustussopimusta, jos se haluaisi Saudi­Arabian huomion. Kun Israel solmi diplomaattisista suhteita useiden maiden kanssa Abraham Accords -sopimuksella vuonna 2020, Arabiemiraateille esimerkiksi luvattiin F-35­hävittäjiä ja israelilaista teknologiaa, Sudanille pääsy ulos terrorismia tukevien maiden listalta.

Saudit punnitsevat, voiko lupauksiin luottaa. Emiraatit nimittäin eivät saaneet hävittäjiään eikä Israel jäädyttänyt siirtokuntien perustamistakaan, niin kuin se lupasi. Yhdysvalloissa hallinnot voivat olla vaalien jälkeen arvaamattomia.

»Lupausten pitää olla riittävän konkreettisia ja riittävän sitovia», Farouk sanoo.