2/2012

2/2012

Teema: Maapallo 2.0

Tilastovelho

Tilastovelho

Yhdet uskovat, että nousevat taloudet ajavat globaalissa kehityksessä rikkaiden ohitse. Toiset katsovat, että köyhät pysyvät köyhinä. Kukaan ei tunnu osaavan kuvitella tasaarvoista maailmaa, vaikka se on tulevaisuutta, sanoo professori Hans Rosling.

Lue Tilastovelho

Ei vain leivästä

Ei vain leivästä

Kansainväliset hyvinvointimittarit tuottavat erilaisia tuloksia sen mukaan, mitä mitataan. Mittatikkujen valinta edellyttää viime kädessä vastausta kysymykseen siitä, mitä on hyvä elämä.

Lue Ei vain leivästä

Euroopan unionin arkkitehti

Euroopan unionin arkkitehti

Jean-Claude Piris vastasi yli 20 vuoden ajan Euroopan unionin perussopimusten oikeudellisesta muotoilusta. Nyt hän kirjoittaisi sopimukset uusiksi – jos voisi.

Lue Euroopan unionin arkkitehti

Islanti vuonna nolla

Islanti vuonna nolla

Islannin romahdus tuotti uuden perustuslain ja ehdotuksen maailman vahvimpiin kuuluvasta sananvapauslaista. Islantilaisten on etsittävä vielä vaihtoehto kruunulle, mutta euro ei erityisesti houkuttele.

Lue Islanti vuonna nolla

Analyysi

Ilmastopolitiikan B-suunnitelma

Jos päästövähennyksissä epäonnistutaan, hyvät B-suunnitelmat ovat tarpeen. Ne voivat olla teknologiaoptimistien uusia planeettatekniikoita tai realistien tarjoamaa sopeutumista uuteen ilmastoon. Liika poliittinen puhe B-suunnitelmista voi kuitenkin heikentää tahtoa päästövähennyksiin.

Lue Ilmastopolitiikan B-suunnitelma

Ovatko ilmastoneuvottelut epäonnistuneet?

Kansainvälistä ilmastopolitiikkaa arvostellaan toistuvasti tuloksettomuudesta. Näkemättä jää, että ilmastokokoukset palvelevat kansallisia ponnistuksia ja rakentavat hitaasti eri maiden välisiä yhteisiä tavoitteita, katsoo ilmastotutkija Antto Vihma.

Lue Ovatko ilmastoneuvottelut epäonnistuneet?

Turvaneuvosto terästi otettaan

Libyan ja Norsunluurannikon kriisien ratkaisu osoitti, että YK:n turvallisuusneuvosto pystyy tekemään päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmia. Jos Suomi nousee neuvoston vaihtuvaksi jäseneksi ensi syksyn äänestyksessä, sen täytyy ottaa vastuuta vaikeista päätöksistä esimerkiksi Syyriassa, kirjoittaa suurlähettiläs Janne Taalas.

Lue Turvaneuvosto terästi otettaan

Alueelliset mahdit vastakkain

Israelin asevoimat ovat suorituskyvyltään ja taistelukokemukseltaan Lähi-idän iskukykyisimmät. Israelilla on lisäksi strategisia sukellusveneitä, joihin on sijoitettu ballistisia ydinkärkiä. Iranin ilmavoimat ovat konekannaltaan suurelta osin vanhentuneet. Iranin vahvuutena pidetään suurta miesvahvuutta. Rannikkoaluksilla ja ohjuksilla maa voi uhata Persianlahden laivaliikennettä. Iranin asevoimien suhteellinen heikkous Yhdysvaltoja, Israelia ja jopa Turkkia vastaan saattaa olla yksi syy, miksi Iran tavoittelee ydinasetta.

Lue Alueelliset mahdit vastakkain

Espanja muutosten edessä

Indignados-protestiliike on nostanut mielenosoitukset merkittäväksi tavaksi vaikuttaa Espanjan julkiseen keskusteluun. Puolueiden kannattaisi avata liikkeelle virallisen politiikan ovea, sillä kokonainen sukupolvi on halukas rakentavaan muutokseen.

Lue Espanja muutosten edessä

EU pelkää kansan valtaa naapurustossaan

Arabikevät ja Venäjän protestit osoittivat, että EU:n kyky reagoida lähialueen kansannousuihin on heikko. Historia tarjoaa myös toisenlaisia toimintamalleja: EU:lla oli tärkeä rooli Serbian vallanvaihdossa 2000 ja Ukrainan sisäpoliittisen konfliktin ratkaisemisessa 2004.

Lue EU pelkää kansan valtaa naapurustossaan

Myanmar avaa oviaan kurinalaisesti

Myanmarin hallinto parantaa uudistuksilla kansainvälistä kuvaansa ja tasapainottaa Kiinan vaikutusvaltaa. Demokratiakokeilu etenee sotilasmarssin tahdissa.

Lue Myanmar avaa oviaan kurinalaisesti