Siirry sisältöön

Tonga lähti Afganistanista

Teksti Juha Mäkinen

Miten mahdetaan Afganistanissapärjätä nyt? Kansainvälisen liittouman rivistöön tuli toukokuun alussaTongan kokoinen lovi, kun pieni Tyynenmeren kuningaskunta veti jouk­konsa kotiin.

Tonga osallistui ISAF-operaatioon kol­men ja puolen vuoden ajan lokakuusta 2010 lähtien. Afganistanissa palveli ker­rallaan 55 tongalaissotilasta. Joukko on pieni, mutta kun sen suhteuttaa Tongan 100 000 hengen väkilukuun, pieni saari­valtio onkin kaikkein suurimman panok­sen ISAFiin antanut maa.

KUVA : DARIEN BJORNDAL / US MARINE CORPS

KUVA : DARIEN BJORNDAL / US MARINE CORPS

Esimerkiksi yhdysvaltalaisia sotilaita oli ISAF-joukoissa huhtikuun alussa noin 33 500 ja suomalaisia 95. Väkilukuun suhteutettuna Tongan panos on ollut noin viisinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna ja 30-kertainen Suomeen verrattuna.

Koko Tongan armeijan miesvahvuus on vain 500. Siitä huolimatta maa lähet­ti joukkojaan Yhdysvaltain tueksi myös Irakiin vuosina 2004–2008.

Afganistanissa tongalaissotilaat pal­velivat brittiläisessä tukikohdassa levot­tomassa Helmandin maakunnassa. Kun Taliban-taistelijat syyskuussa 2012 hyök­käsivät tukikohtaan, tongalaisia syytettiin siitä, että he olivat jättäneet miehittämättä vartiotornin, jonka kohdalta hyökkääjät tunkeutuivat tukikohdan alueelle. Tonga­laiskapteeni Toni Fonokalafi vastasi syy­töksiin huomauttamalla, että vartiointi oli sovittukin vain joka toiseen torniin.

Tongalaisten kannalta maan osal­listuminen ISAFiin oli joka tapauksessa menestys ainakin sen tärkeimmän asian suhteen: yksikään tongalaismies ei palan­nut Afganistanista sinkkiarkussa.