2/2015

2/2015

Teema: Energian uusi aika

Pilvilinnain herra

Pilvilinnain herra

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä hallitustenvälisillä sopimuksilla, sanoo professori Markku Kulmala. Hän tietää, mistä ihmiskunta voisi saada lisäaikaa päästöjensä vähentämiseen.

Lue Pilvilinnain herra

Suuri mahdollisuus

Suuri mahdollisuus

Kiinasta kuuluu ilmaston kannalta historiallisen hyviä uutisia, mutta nekään eivät välttämättä riitä.

Lue Suuri mahdollisuus

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Ukrainan sota on havahduttanut EU:n tajuamaan, kuinka suuri osa sen käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä. Kriisi on vauhdittanut yhteisen energiapolitiikan hankkeita, jotka komissio keksi nimetä energiaunioniksi.

Lue Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Kaspian kaasupalapeli

Kaspian kaasupalapeli

EU:n ja Azerbaidžanin tiivistyvässä energiakumppanuudessa on rahan lisäksi kyse myös toisesta elintärkeästä asiasta: turvallisuudesta.

Lue Kaspian kaasupalapeli

Kaupunkien kääntöpuoli

Kaupunkien kääntöpuoli

Kaupungistumisen toisessa aallossa slummeista on tullut epävirallisia kaupunkeja suunniteltujen kaupunkien sisään, ja keskiluokka linnoittautuu vartioiduille saarekkeilleen. Turvattomuutta voitaisiin helpottaa slummien elinoloja kohentamalla, mutta siihen tarvittaisiin viisasta kaupunkipolitiikkaa.

Lue Kaupunkien kääntöpuoli

Analyysi

Venäläinen ydin

Venäjä hallitsee valtaosaa Itä-Euroopan ydinvoimasta. Vaikutus on ensisijaisesti taloudellista, mutta siihen sisältyy myös poliittinen ulottuvuus.

Lue Venäläinen ydin

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Vaikka Nigerian uusi presidentti on taustaltaan kenraali, hän ei voi nujertaa maassa toimivaa terroristijärjestöä sotilaallisesti vaan vain luomalla tulevaisuudennäkymiä Nigerian köyhään pohjoisosaan.

Lue Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Väkivallan noidankehä

Lähes kaikki, mitä Kenian hallitus tekee terrorijärjestö al-Shabaabin torjumiseksi, pelaa järjestön pussiin, sanovat asiantuntijat.

Lue Väkivallan noidankehä

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Monen globaalin ongelman syynä pidetään väestönkasvua. Kuluva vuosisata ratkaisee, mahtuuko maapallolle yli kymmenen miljardia ihmistä.

Lue Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan