Mitä mieltä olet UP-lehden verkkouudistuksesta? Anna palautetta!
Nopeat

Ali Khamenein seuraajat

Maltilliset voittivat Iranin helmikuun vaalit, mutta hengellisen johtajan linja ratkaisee maan suunnan.

Teksti:
Julkaistu: 6.5.2016

Länsimainen media intoili helmikuun lopulla Iranin kaksoisvaalien tuloksista. Iranissa valittiin sekä parlamentti että 86-jäseninen asiantuntijaneuvosto. Maltilliset ehdokkaat saivat molemmissa vaaleissa huomattavan vaalivoiton.

Iranin poliittisen järjestelmän vuoksi helmikuun vaaleista tärkeämmät ovat asiantuntijaneuvoston vaalit. Iranissa kaikki langat ovat hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein ja hänen nimittämänsä hallintoeliitin käsissä, ja asiantuntijaneuvosto päättää uudesta hengellisestä johtajasta – sekä nykyisen jatkosta.

Neuvoston vaalikausi on kahdeksan vuotta, ja Khamenei on 76-vuotias. On mahdollista, että helmikuussa valittu neuvosto ehtii valita Iranille uuden johtajan.

Khamenei on järjestyksessä toinen Iranin hengellinen johtaja. Ensimmäinen oli ajatollah Ruhollah Khomeini, vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen ja uuden perustuslain pääarkkitehti. Khomeini valitsi seuraajakseen Khamenein, ja asiantuntijaneuvosto hyväksyi päätöksen mukisematta.

Niin voi käydä myös nyt.

»Khamenei aikoo varmasti vaikuttaa valintaan. Kulissien takana tapahtunee paljon sellaista, mistä emme ole tietoisia», toteaa kansainvälisten suhteiden apulaisprofessori Paola Raunio Sharjahin yliopistosta Arabiemiraateista.

Raunio ei usko, että uusi asiantuntijaneuvosto hyppii Khamenein silmille. Vaikka maltilliset saivat vaalivoiton, heitä on neuvoston jäsenistä vain noin puolet.

Tohtorikoulutettava Maysam Behravesh Lundin yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta huomauttaa, että myös esimerkiksi vallankumouskaartin sotilailla on paljon painostusvaltaa.

»Uuden asiantuntijaneuvoston vaikutusta Khamenein seuraajan valintaan ei pidä liioitella», Behravesh toteaa.

Maltillisten ja konservatiivien välisessä valtataistelussa yhden johtajan valinta saattaa olla liian vaikeaa. Vaihtoehtona olisi perustaa esimerkiksi kolmen miehen neuvosto, jonka kokoonpano tyydyttäisi molempia leirejä.

Arvailut Khamenein seuraajasta ovat vielä villejä, mutta ohessa esitetyt nimet nousevat useimmin esiin. On Khamenein seuraaja kuka tahansa, Iran tuskin avautuu lähivuosina merkittävästi. Maa on vallankumouksesta syntynyt islamilainen tasavalta, jossa johtajaehdokkaiden erot ovat järjestelmän sisäisiä linjaeroja. Radikaaleimmat uudistajat on vaiennettu.

 

Ali Rafsanjani

Ali Rafsanjani

Kärkisijoilla keikkuu ajatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Hän on islamilaisen tasavallan vanhoja pelaajia, entinen presidentti ja asiantuntijaneuvoston entinen puheenjohtaja. Hän oli mukana junailemassa Khameneita maan johtajaksi, mutta on sittemmin maltillistunut.

Rafsanjani tukee maltillista presidenttiä Hassan Ruhania ja on puhunut Iranin talouden avaamisen ja yksityistämisen puolesta jo 1980-luvulla. Helmikuussa Rafsanjani valittiin jälleen asiantuntijaneuvostoon.

»Rafsanjani on tämän hetken vaikuttajista ehdottomasti arvovaltaisin. Hän on hyvin tietoinen siitä, että Irania pitää muuttaa, jotta se pysyy jaloillaan», toteaa toimittaja-kirjailija Liisa Liimatainen.

Konservatiivit tuskin tukisivat Rafsanjanin valintaa hengelliseksi johtajaksi. Vielä suuremmaksi esteeksi saattaa tulla se, että Rafsanjani on 81-vuotias.

»Rafsanjani tulee tekemään kaikkensa, että hänet valittaisiin, mutta ikä alkaa tulla vastaan. Uskon, ettei neuvosto halua valita uutta hengellistä johtajaa pian uudelleen», apulaisprofessori Paola Raunio sanoo.

Hassan Khomeini

Rafsanjani saattaa vetäytyä ja tukea 43-vuotiasta Hassan Khomeinia, joka on ensimmäisen hengellisen johtajan Ruhollah Khomeinin lapsenlapsi.

Alkuvuodesta Iranissa nousi meteli, kun teologeista ja oikeusoppineista koostuva vartijoiden neuvosto esti Hassan Khomeinia asettumasta ehdolle asiantuntijaneuvoston vaaleissa. Näennäinen syy oli, ettei Khomeini ole riittävän pätevä teologi, vaikka hän on opettanut monta vuotta seminaarikaupunki Qomissa.

Hassan Khomeini

Oikea syy kieltoon lienee se, että Khomeini on Rafsanjanin ja Ruhanin kanssa samassa leirissä. Korkea-arvoinen isoisä lisää Khomeinin näkyvyyttä. Vartijoiden neuvoston silmissä yhdistelmä on vaarallinen.

Paola Raunio ei kuitenkaan pidä Khomeinin mahdollisuuksia vahvoina. »Khomeini voisi kerätä kannatusta, jos hän saisi oikeat ihmiset kampanjoimaan puolestaan. Mutta kun päätös on neuvoston käsissä, en usko, että häntä valitaan», Raunio toteaa.

Mahmud Shahrudi

Mahmud Shahrudi

Konservatiiveista eniten uumoiltu seuraajaehdokas on ajatollah Mahmud Hashemi Shahrudi. Iranin mittapuulla Shahrudi ei ole kaikkein tiukimmasta päästä. Hän johti Iranin oikeuslaitosta vuosina 1999–2009, jolloin hän muun muassa vastusti kivitysrangaistusta, vaikka piti toisaalta lehdistön ja poliittiset aktivistit kurissa.

Shahrudi on Khamenein suosiossa, mikä painaa vaa’assa. Tutkija Maysam Behraveshin mukaan Shahrudilla on hyvät välit myös vallankumouskaartin johtajien kanssa.

»Mutta Shahrudin voi olla vaikea päästä läpi, koska hän on syntynyt ja kasvanut Irakissa. Hän muutti Iraniin vasta vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen», Behravesh sanoo.

 

Kirjoittaja on toimittaja.

Pidin jutustaEn pitänyt jutusta
Jaa juttu