Siirry sisältöön

Poliitikoilla ja valtion viestimillä on suuri rooli disiniformaation levittämisessä

Teksti Kaarina Vainio

Poliitikkojen ja julkkisten rooli väärien tietojen levittämisessä on suuri: vain murto-osa disinformaatiosta on peräisin heiltä, mutta heidän jakamansa väärät tiedot saavat sosiaalisessa mediassa muita suuremman huomion. Tämä käy ilmi Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tutkimuksesta, joka käsitteli koronavirukseen liittyvien väitteiden leviämistä sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median sisällöt toimivat myös polttoaineena autoritaaristen maiden tiedotusvälineille. Ne kierrättävät vääriä tietoja eteenpäin. Sisältöjä jaetaan esimerkiksi Kiinan, Iranin, Venäjän ja Turkin tukemilla uutissivustoilla kymmenien miljoonien yleisöille.

Sosiaalisen median palvelut eroavat toisistaan siinä, miten ne poistavat tai merkitsevät vääriä tietoja. Tutkimuksen mukaan Twitterissä 59 prosenttia vääriksi katsotuista postauksista oli yhä entisellään seuranta-ajalla maaliskuun lopussa. Facebookissa vääristä tiedoista paikalleen jäi 24 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan merkittävä askel kuitenkin otettiin maaliskuussa. Silloin internetjätit Twitter, Facebook ja Youtube poistivat Brasilian presidentti Jair Bolsonaron valheita sisältäneen postauksen palveluistaan.