Siirry sisältöön

Propaganda kukkii Tigrayn konfliktissa

Teksti Martti Penttilä

Tigrayssa puoli vuotta sitten alkaneista taisteluista on tihkunut huonosti reaaliaikaista tietoa. Kuva: Stella Pictures/All Over Press

Tigrayssa puoli vuotta sitten alkaneista taisteluista on tihkunut huonosti reaaliaikaista tietoa. Kuva: Stella Pictures/All Over Press

 

Etiopian hallitus on Nobel-palkitun pääministerinsä Abiy Ahmedin johdolla yrittänyt monin tavoin peitellä marraskuussa alkanutta konfliktia maan pohjoisosissa Tigrayssa.

Sotaa käydään Etiopian keskushallinnon ja Tigrayn kansanvapautusrintaman (TPLF) välillä. Arvioiden mukaan tuhansia ihmisiä on kuollut ja satoja tuhansia on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Molemmat osapuolet ovat levittäneet omaa propagandaansa tilanteesta, mutta Etiopian keskushallinnolla on kiistatta paremmat resurssit manipuloida julkisuutta ja rajoittaa tiedonkulkua.

International Crisis Group -järjestön vanhempi analyytikko William Davison kuvaili huhtikuun lopulla tiedonvälityksen tilannetta kamalaksi.

»Yhteydet ovat katki useimmilla alueilla. Tigrayn isoissakaan kaupungeissa ei ole tällä hetkellä internetiä, ja puhelinverkko on poikki laajalti maaseudulla», Davison kertoi internet-puhelun välityksellä Kenian Nairobista.

Etiopian keskushallinto on rajoittanut toimittajien työtä muun muassa estämällä kuukausien ajan pääsyn konfliktialueelle. Kun hallitus vihdoin päästi ulkomaisia medioita alueelle, niitä avustaneita paikallisia toimittajia pidätettiin. Heidät vapautettiin muutaman päivän päästä pidätyksestä. Syytteitä ei nostettu.

Aiemmin toimittajana Etiopiassa toimineen Davisonin mukaan pidätyksillä on hiljennysvaikutus kansainvälisen median työhön.

»Tigraylainen fikseri [paikallinen avustaja] ottaa ison henkilökohtaisen riskin jos työskentelee ulkomaisen toimittajan kanssa.»

Ehkä merkittävin hallituksen peittely-yritys on liittynyt naapurimaa Eritrean rooliin sodassa. Sekä Etiopia että Eritrea kiistivät pitkään Eritrean sotilaiden läsnäolon alueella, vaikka tietoja hallituksen puolella sotivista eritrealaisista oli liikkunut jo pitkään.

Lopulta myös Eritrea myönsi, että sen joukkoja on Tigrayssa.

»Tämä oli aika iso ja räikeä valhe. Tämä on hieman verrannollinen siihen, kun Venäjä kiisti joukkojensa osallisuuden Krimin valtaukseen», Davison sanoo.

Sekä Etiopiassa että Eritreassa median toimintaedellytykset ovat laajemminkin surkeat. Eritrea on tuoreimmassa Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapautta mittaavassa listauksessa viimeisellä sijalla. Etiopia on noussut listauksessa Abiy Ahmedin valtakaudella sijalta 150 nykyiselle sijalle 101, mutta suunta on jälleen alaspäin.