Globaalin vallan rappio
Julkaistu: 20.9.2013
Valtiolliseen valtaan perustuva westfalenilainen kansainvälinen järjestys on jo moneen kertaan julistettu kuoliaaksi. Gobalisoituva talous nostaa valtaan uudenlaisia toimijoita, kuten suuryrityksiä, ja informaatioteknologian muutokset ruokkivat kansalaisyhteiskuntien verkottumista ja muuttavat lojaliteetteja.
Mosés Naímin keskeinen argumentti on, että jotakin on jäänyt tätä muutosta analysoitaessa huomaamatta: valtiollinen valta rapautuu, koska sen keskeinen perusta ei ole enää entisellään.
Vanhassa järjestyksessä suuri oli kaunista, keskusjohtoisuus oli vallan tae ja sotilaallinen voima avain globaaliin valtaan. Naím pyrkii todistamaan, kuinka valtiollisen vallan kaikki keskeiset perustat ovat nyt rapautumassa, kun globaali keskiluokka kasvaa, liikkuvuus lisääntyy ja kommunikaatiojärjestelmät kehittyvät. Naímin mukaan suuri koko tai byrokraattinen hallintajärjestelmä ei takaa valtaa enää edes ei-valtiollisille toimijoille, kuten yrityksille, kirkolle tai ammattiyhdistysliikkeelle.
Mosés Naím on Carnegie Endowment for International Peacen tutkija ja Foreign Policy -lehden entinen päätoimittaja. Hän toimi 1990-luvulla Venezuelan kauppa- ja teollisuusministerinä ja Maailmanpankin johtokunnan jäsenenä.

Moisés Naím: The End of Power. From Boardrooms to Battlefields and Churches to States, Why Being in Charge Isn’t What It Used to Be. Basic Books 2013, 306 s.
Kirjan näkökulma on kuitenkin omaa valtaansa suojaavan suurvallan näkökulma. Vaikka pirstaloituvassa maailmanjärjestyksessä nähdään paljon hyvää, rivien välistä paistaa huoli Yhdysvaltain johtajuuden murenemisesta.